Opel Omega - "Trekotanie"

03 Lip 2010, 14:57

Witam.
Mam samochód Opel Omega 2.0 Kombi - rok 92'.
Kupiłem go kilka dni temu, dałem go mechanikowi by wymienił drążki układu kierowniczego oraz klocki hamulcowe. Następnie kolejnemu mechanikowi by ustawił zbieżność kół - po odbiorze samochodu od drugiego mechanika tego samego dnia usłyszałem trekotanie/obcieranie w prawym tylnim kole. Słychać je cały czas podczas jazdy. Nie bardzo znam się na samochodach dlatego nie mam pojęcia czy to jest łożysko czy może jakiś inny problem i jak to sprawdzić?
michalzielony
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

03 Lip 2010, 20:59

Podnieś koło i zakręć nim.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków

04 Lip 2010, 09:49

Podnosiłem , zakręciłem i również trekocze.
michalzielony
Nowicjusz

04 Lip 2010, 15:39

Ale to nie chodzi o sprawdzenie czy terkocze, tylko CO terkocze. W którym miejscu. Jeżeli terkocze, to pewnie da się wysłuchać gdzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lip 2010, 15:51

Odkręć koło sprawdź szpilki czy nie są za długie i pozostałe elementy które się kręcą .
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków

05 Lip 2010, 14:46

Sprawa została rozwiązana. Okazało się, że jakoś zaciął się hamulec ręczny, który został już odcięty i nie ma problemu.
michalzielony
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

07 Lip 2010, 15:03

nie zaciął sie tylko gwoździe co trzymają szczęki do ręcznego puściły bo tarcza kotwiczna wygniła
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska