Opel Omega - warty zakupu? doradźcie co kupić.

27 Sty 2009, 20:13

Witam jestem tu nowy. Szukam samochodu jak najtanszego ale nie w rozsypce, od zawsze podobały mi się hondy np. civic i accord. Na auto moge przeznaczyc max 15 000 zł ale wolałbym mniej niż 8000. Od jakiegoś czasu ślinie sie przed ekranem na oferty sprzedaży Opla omegi z silnikiem 136 lub 170 KM (a może nawet 200KM :twisted: ) z instalacją gazową rocznik miedzy 92 a 95. Auto wygląda dosc ciekawie dlamnie pozatym są wersje ze skórą i wszelkimi wypasami, a jak dodac do tego jeszcze jakies felgi 19 albo 20 :mrgreen: (20 tam wejdą?) to wyglądało by juz całkiem elegancko. Doradźcie czy warto kupowac cos takiego? czy częsci do omegi są drogie? moze jakies zamienniki? ile lat czyms takim moge pojeździc bez wiekszych kosztów napraw? czy duzo pali gazu taka lizuzyna?. Amoże lepiej kupić honde Accord albo Civica pomóżcie bo niewiem co robic.
kube13
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów

28 Sty 2009, 12:48

Przez pół roku Miałem tego Opla z 96r 2.0 16V auto się nie psuło mimo przebiegu 230 000, części dosyć tanie, mnóstwo zamienników. Silnik 136km zdecydowanie za słaby i paliwożerny. U mnie było 0 błędów w kompie wszystko ok i palił od 13,5l WWA, ciśnięcie do 25l, Trasa 9l. Ogólnie jak chcesz kupić to najlepiej od 97 lub młodsze bo początkowe egzemplarze miały wiele niedoróbek i wad. Accord jest dobrym rozwiązaniem ale nie da ci takiego komfortu podróży jak tylnonapędowa Omega
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

28 Sty 2009, 19:17

Ja mam hondę i mimo, że jest to diesel (105km) to jeżdzi się jak benzyniakiem, ciągnie na każdym biegu jak wyścigówka, ja swoją 97r. kupiłem za 13tys. a jeśli chodzi o opla to słyszałem od posiadaczy, że elektronika pada i strasznie rdzewieje, za to są w miarę oszczędnęa komfort porównywalny do merca( w co wątpię, bo mam W124, i nie da się go porównać z żadnym innym wozem)
lukasz rako
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

29 Sty 2009, 19:39

Tego sie spodziewałem, ciężka jest omega bo w koncu to limuzyna komfortowa jak mówisz wiec duzo pali, a mi trzeba auto do jazdy przede wszystkim po miescie tylko czasem po trasie i niemam kasy zeby w niego ładowac. :(. Komfort jest dlamnie nieważny (komfortem jest niejeździc wreszcie busem) wazniejsze dlamnie zeby to niewyglądało jak seicento albo uno bo to dlamnie nie samochody tylko lodówki na kołach. Trudno znalesc cos co sie podoba człowiekowi takiemu jak ja bo chyba mam próg estetyczny podwyższony wyżej niż większosc ludzi.1 A wie ktos ile omega moze palic na gazie? Honda jest tez ciekawa ale zdaje mi sie ze częsci droższe do np. Accorda lub Civic, pozatym troche za duzo tego na miescie. Ale zdaje mi sie ze japończyki są lepiej wykonane i mniej awaryjne. A co myślicie o takich hondach :
http://aycu39.webshots.com/image/32998/ ... 409_rs.jpg
ta mi sie podoba http://www.designercars.dk/biler/Honda-Accord-4.jpg
a accord tez jest wypas http://www.interauto.pl/archive/4/25610zd1_1.jpg
powiedzcie coś o tych hondach bo jestem ciemny, da sie takiego accorda zrobic na gaz :shock: ?? pewnie hondą z rocznika 94 pojeździłbym dłuzej niż omegą.
.A co myślicie o Fordzie Mondeo ?(pewnie ford g... wort) :roll: Poradźcie.
DEFORM THE NORM.
kube13
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Sty 2009, 22:56

Faktycznie części do hondy nie są najtańsze a i z dostępnością nie jest najlepiej, wiele części trzeba zamawiać w sklepie i czekać albo serwis. kumpel ma mondeo 2.0 16v 97r. i nie narzeka, godny polecenia jest 1.8, mniej pali a osiągi niewiele gorsze niż w 2.0. Kupno forda, w bref opiniom "psełdospecjalistów", nie jest złym pomysłem. Ja bym go wolał, bo napewno ma lepsze blachy od omegi.
lukasz rako
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

30 Sty 2009, 09:33

Moim zdaniem blachy w fordzie mondeo Mk1 i MK2 stoją na podobnym poziomie co w oplu omega B. Mojemu koledze omega B 2.0 8v 115hp Kombi pali w Warszawie koło 17l gazu. Accord jest bardzo dobrym rozwiązaniem, mondeo też nie jest złym.
NFSU9
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowe Mitsubishi L200
    Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...

30 Sty 2009, 11:50

Noto juz wiem więcej, czyli honda wygrywa z resztą, powiedzcie mi cos o hondach jeszcze, czy cos takiego jest sensowne [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :twisted: albo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] :mrgreen: ale takiej to pewnie nie trafie bo to rzadkość [link do oferty na Allegro wygasł]
:evil: cos takiego w rocznikach 96-98 na gazie pewnie było by najrozsądniejszym zakupem? jak myślicie?
DEFORM THE NORM.
kube13
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Sty 2009, 12:44

Z takich starszych limuzynowatych krążowników mam dla Ciebie takie propozycje:
Accord i Civic- popularne dosyć, lepiej kupić Honde Legend- znajomy miał przez jakiś kawałek czasu. W środu poprostu chciało się siedzieć, automat bez zarzutów, nie wiem jak bylo ze spalaniem, ale sądzę że sprawa podobna do omegi. Cena także nie jest jakaś z kosmosu.
Mercedes SEC 500- to dopiero samochód, z 1985 dorwiesz za max 12k. Ale zobacz co dostajesz za taką cene, prawdę mówiąc legendę! Przed kupnem mojej astry, grubo zastanawiałem się nad nim. Ale niestety siła wyższa, bardzo żałuję i chłostam się za to co rano.
Może BMW serii 5 95'- każdy utożstamia ze złotymi łańcuchami i strojami sportowymi, ale w sumie to ładne autko.

Wybieraj kolego!
ruup
Nowicjusz

Miejscowość: Wilkowyje

30 Sty 2009, 13:13

Polecam Forda Mondeo :) Jeżdżę dwulitrowym Ghia z 2000r. Autko spala do 7.5 l , oczywiście nie po mieście. Omega jest cięższa i chyba bardziej paliwożerna. Poza tym uważam że przedni napęd jest lepszy , zwłaszcza w zimie. Życzę udanego wyboru i pozdrawiam :)
dunajec78
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Okolice Nowego Sącza

30 Sty 2009, 13:56

ruup napisał(a):Z takich starszych limuzynowatych krążowników mam dla Ciebie takie propozycje:
Accord i Civic- popularne dosyć, lepiej kupić Honde Legend- znajomy miał przez jakiś kawałek czasu. W środu poprostu chciało się siedzieć, automat bez zarzutów, nie wiem jak bylo ze spalaniem, ale sądzę że sprawa podobna do omegi. Cena także nie jest jakaś z kosmosu.
Mercedes SEC 500- to dopiero samochód, z 1985 dorwiesz za max 12k. Ale zobacz co dostajesz za taką cene, prawdę mówiąc legendę! Przed kupnem mojej astry, grubo zastanawiałem się nad nim. Ale niestety siła wyższa, bardzo żałuję i chłostam się za to co rano.
Może BMW serii 5 95'- każdy utożstamia ze złotymi łańcuchami i strojami sportowymi, ale w sumie to ładne autko.

Wybieraj kolego!

Koszty serwisowania hondy legend i mercedesa sec są na wysokim poziomie, zresztą bmw też tanie nie jest.
NFSU9
Aktywny

30 Sty 2009, 14:09

Może Primera P11? Sam mam taką od roku i nie narzekam. Znalazłem w dobrej cenie, ale diesel.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Benzyna 1.6:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ja mam swoją 2.0 SRI 131koni chyba, auto nawet nie źle przyśpiesza, ale trzeba wkręcać na wysokie obroty, jak z resztą wszystkie Japończyki. Pali mi 11litrów gazu po mieście i to nie stylem emeryta. W trasie zszedłem do 9l.
Rodri94

30 Sty 2009, 16:35

Chopacy mi trzeba auto na gaz bo nieogarne finansowo, beta odpada bo jest droga mimo to ze wypasiona i zawsze mi sie marzyła (i pasuje mi do blinków buahaha) Zdjęcie blink z moim tagiem (niestety tylko graficznie)
, primera mi sie niepodoba, a o autach z 1985 nawet niemyśle bo sam jestem z tego roku i znam stan swojego zdrowia heh (przebieg większy niż niejeden starszy maluch) honda legend jest wpyte ale accord mi sie bardziej podoba. Stare limuzynowate krążowniki to cos dlamnie własnie trafiłes w moje gusta ruup, i jeszcze z wygladem i ilością koników pod sportowe auta to sama esencja, wiec myśle ze chyba accord wygra. Jest lekko sportowa (136km styka), pali mało bo gaz, niedroga, wypasiona bo skóra w srodku itp. Nikt z was niema hondy??
DEFORM THE NORM.
kube13
Nowicjusz
Awatar użytkownika