Opel Tigra 1.6 16v Vs Renault Megane Coupe 1.6 16v

23 Cze 2013, 11:49

Jako ,że jestem nowy na tym forum chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać :).
A więc do rzeczy potrzebuje małego "ala" sportowego samochodu do 4.500zł. Zastanawiałem się nad tymi wyżej wymienionymi samochodami, czytając różnie informacje na temat tych aut w internecie wynika ,że opel tigra okazuje się być lepszym wyborem z powodu tańszych części eksploatacyjnych ( bo jak wiem to opel tigra siedzi na podłodze Corsy B) ,mniej psującej się elektryki Itp.. A co do reno , to wiem ,ze jest w nim więcej przestrzeni , jest bardziej komfortowa i ,że w tych silniczkach lubią się wypalać uszczelki pod głowicą..Posiadam tylko tyle informacji na temat tych samochodów, jeżeli są użytkownicy takich samochodów na tym forum to prosił bym o wypowiedzenie się w tym temacie :) .Samochód głownie ma mi służyć a bym miał czym dojeżdżać do pracy.
klex92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 05 2011
Auto: Brak

23 Cze 2013, 13:07

Niewiem skąd jesteś ale u mnie w mieście jest do sprzedania Tigra w dobrej kondycji.
[link do Tablica wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2013, 14:17

Miałem okazję jeździć Tigrą. Katastrofa. Auto dwuosobowe, bo z tyłu podróżowanie to masakra. Poza tym zwróć uwagę, że Tigra to usportowiona Corsa, Megane, to segment wyżej. Corsa auta segmentu B, Megane to kompakty (C).

Za te pieniądze kupujesz i tak auto wyeksploatowane, gdzie dużo zależy od poprzednich właścicieli.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Cze 2013, 14:33

Czyli , lepszym wyborem według Ciebie była by meganka ?. Coraz bardziej rozważam kupno tego samochodu, bo tak mi się zdaje ,że jeżli chodzi o komfort to reno deklasuje opla. Muszę jeszcze popatrzeć jak z dostępnością części do renówki , i czy takowe części nie zrobią mi dużego przeciągu w portfelu.
klex92
Nowicjusz

23 Cze 2013, 14:47

Jeśli chcesz tanie części to może coś z Fiata?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2013, 15:48

Opel,Renault jak i Fiat mają ceny na podobnym poziomie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
    SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy
    Pierwszy airbag chroniący kolana kierowcy – Toyota Avensis (T250) –marzec 2003. Pierwsze poduszki powietrzne (airbagi) montowano jako opcję w samochodach koncernu GM już we wczesnych latach 70. System stał się ...

23 Cze 2013, 19:06

klex92 napisał(a):Czyli , lepszym wyborem według Ciebie była by meganka ?

Zdecydowanie. Nie zastanawiałbym się ani chwili. Opla wybrałbym jeżeli chodziłoby o Astrę. Tigra, to bardziej zabawka, niż samochód. Eksperyment Opla, jak się okazało nieudany, bo go nie kontynuuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Cze 2013, 15:20

Podobne się pod temat, bo mam podobny dylemat, do tego dorzucam e36, Jest sens w tej cenie rozglądać się za e36 compact z gazem? I jak meganka znosi gaz?
elvis69
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 11 2011
Auto: Fiat CC 704

24 Cze 2013, 19:49

Dałoby rade dorwać Compacta do poprawek.
Barol
Awatar użytkownika

26 Cze 2013, 15:43

Prosił bym o nie spamowanie.. Ja tylko zadałem pytanie które auto będzie lepszym wyborem. Auto ma mi służyć ,tylko do tego ,że bym miał czym do pracy jeździć ;] (no i może na kebab:P). Jak dla mnie to twoja Tigra "numberOne" jest bardzo ładna i widać ,że na prawdę o nią dbasz... Jest warta każdej ceny :). Ale jednak i tak postawie na reno ,większy komfort, ceny części na tym samym poziomie co opel itd...
klex92
Nowicjusz

28 Cze 2013, 12:43

Jejku już mam dosyć tych przepychanek... ja założyłem temat po to abyście mi doradzili który z tych samochodów będzie lepszym wyborem , a nie czytać że numberOne rucha wszystko co ma cycki i puls, to mnie nie obchodzi. Ja potrzebuje opinii na temat tych samochodów !!.(FORUM MOTORYZACYJNE)
klex92
Nowicjusz

28 Cze 2013, 14:27

W związku ze zbyt dużym "odejściem" niektórych gadaczy od tematu, pozwoliłem sobie usunąć posty nie związane z pytaniem klexa..
Osobiste awersje proszę sobie przenieść na PW lub mail..

P.S. Piszemy tylko o różnicach Tigra/Megane - ewentualnie inne propozycje..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011