Opel Tigra 1.6 nie odpala po wymianie pompy paliwa

28 Lip 2015, 16:26

tak jak wyżej, Jakiś czas temu, mniej więcej 3 tygodnie, kiedy rano chciałem pojechać, samochód po prostu nie odpalił, dzień wcześniej na wieczór przyjechałem nim, postawiłem i żadnego problemu nie było. powymieniałem bezpieczniki, przekaźnik od pompy no i nic, leży dalej. kręci i kręci ale nie odpala. wniosek ? pompa, kupiłem podłączyłem i odpalił, trudno i dławił ale ważne że odpalił, pomyślałem że po prosto jakieś powietrze jeszcze jest w kablach więc to przepalę, pojechałem na małą przejażdżkę po okolicy, i zauważyłem, że jest ogromna dziura w gazie, każde dodanie gazu powodowało buczenie i zwalnianie, żeby jechać musiałem delikatnie i bardzo ostrożnie wciskać pedał gazu, przyjechałem pod blok i myślę co to może być, może powietrze lewe mi bierze, bo kolektor dolotowy wcześniej odkręcałem żeby sprawdzić czy paliwo idzie na listwę, odkręciłem, ułożyłem starannie uszczelkę, i jak już miałem montować z powrotem, zauważyłem że kolektor jest zawalony olejem, a przepustnica to dosłownie pływa, wytarłem ją, ostrożnie uchyliłem przepustnicę i tam też szmatką wszystko wytarłem tyle ile sięgałem. zmontowałem wszystko do kupy. kręcę kręcę i nie odpala. i tak teraz został leżeć na parkingu. nie mam zielonego pojęcia co to jest, czyżby po wymianie coś padło ? bo przecież początkowo odpalił a teraz nie odpala wcale. Za pomoc z góry dziękuję :)
Tiger96
Obserwowany

Auto: Opel Tigra
Silnik: 1.6 90KM
Paliwo: Benzyna

16 Sie 2015, 01:22

Silnik od dołu jest suchy nie ma żadnych wycieków oleju? Jedynie w jaki sposób może się dostać olej do układu dolotowego, to przez odme. Może to skutkować zużytymi pierścieniami tłokowymi albo zbyt dużą ilością oleju w silniku. Wiesz może czy przed wymianą pompy paliwa olej był w układzie dolotowym?
szymexs2020
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...