Golf 3- Martwy rozrusznik proszę o pomoc

16 Sie 2015, 10:16

Witam, proszę o pomoc ktokolwiek wie co to może być.

brat ma golfa mk III, 1.6 benzyna i nagle wyskoczył w nim problem, po przekręceniu kluczyka i włączenia na rozruch w ogóle nie reaguje rozrusznik, tak jak by w ogóle prądu nie dostawał, kompletna cisza. Kontrolki się palą wszystko działa, jak daję na rozruch kontrolki przygasają na zegarze, natomiast rozrusznik jest kompletnie martwy. Podłączyłem się kompem w obd z vagiem 4,9 prócz immobilizera nigdzie nie mogłem się połączyć z żadną sekcją, połączyłem się z immobilizerem i pojawił mi się tam błąd 546 z dopiskiem uszkodzenie przewodu danych, brak połączenia czy coś w tym stylu, kompletnie nie mam pojęcia co to może oznaczać, gdzie szukać jak znaleźć przyczynę, może jest jakaś na to rada ? Nie sprawdzałem kostki, ani napięć jeszcze przy samym rozruszniku, czy prąd podaje czy nie, ale w pierwszej kolejności chciał bym się zapytać od jakich czynności zaczynać, gdzie szukać ?
mediaserwis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 1991
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: audi a4
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Sie 2015, 16:42

A włączając stacyjkę w pozycję rozruchu słychac jakieś cykanie, czy wogóle jest martwa cisza?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Sie 2015, 17:50

Jedynie z przekaźników, nic poza tym.
mediaserwis
Nowicjusz

17 Sie 2015, 21:31

Z jakich przekaźników?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Sie 2015, 21:35

mediaserwis napisał(a):Podłączyłem się kompem w obd z vagiem 4,9
Zbyt ambitny sprzęt na to auto. Rozrusznika nie zdiagnozujesz komputerem.Napraw go.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

18 Sie 2015, 16:59

Wiem panowie już co jest, ewidentna awaria rozrusznika, odczepiłem przewód od elektrowłącznika podpiąłem się żarówką zaświeciła, więc prąd musi dochodzić, wymontowałem rozrusznik podpiąłem go pod prostownik 12.30 V ustawiłem na pokrętle, rozrusznik buczy i nie zamierza nawet drgnąć, dzisiaj będę go rozbierał więc dowiem się co w niego wstąpiło :)
mediaserwis
Nowicjusz

18 Sie 2015, 18:30

mediaserwis napisał(a):rozrusznik podpiąłem go pod prostownik 12.30 V ustawiłem na pokrętle, rozrusznik buczy i nie zamierza nawet drgnąć
Rozrusznika na tzw. stole nie sprawdza się zwykłym prostownikiem. Tylko i wyłącznie z akumulatora podłączając się kablami grubymi jak ,,palec'' .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

18 Sie 2015, 21:56

Właśnie to wyczaiłem, więc wymontowałem sobie aku z samochodu i zapodałem mu napięcie z aku ale i tak nic się nie zmieniło, bo dalej nie miał zamiaru ruszyć, ogólnie zablokowany w niwecz był, więc pozwoliłem sobie go rozkręcić i okazało się, że odłamał się kawałek magnesu i utkwił między obudową a wirnikiem, nie wiem czy to przyczyną wyrobionych tulejek może być, czy tak po prostu musiało być, będę jutro badał dalej sprawę, tym czasem mam pożyczony od kolegi rozrusznik z rozbitego pojazdu i samochód pali od strzała, więc puki co zastanawiam się czy warto mi się bawić w naprawę starego, czy zakupić nowy :shock:
mediaserwis
Nowicjusz