Opel Tigra jak wymienić gałkę zmiany biegów

12 Lip 2007, 18:02

Witam wszystkich, mam malutki problemik kupiłam sobie nową gałkę zmiany biegów,ale za nic nie umiem sie pozbyć starej(i kręcę i ciągnę a ona wcale nie chce zejść) może ktoś z was wie jak to się ściąga bardzo prosze o pomoc!
Pozdrawiam wszystkich
isia31206
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

13 Lip 2007, 18:51

Gałka niestety jest wbijana.
Trzeba "wyrywać"na chama (często jednak stara gałka idzie w zapomnienie :) ), spróbuj kluczem francuskim, kręcąc prawo-lewo i do góry.
qra69
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

13 Lip 2007, 21:01

Acha -to już rozumiem dlaczego kręce kręce i odkręcic nie mogę a walcze z nią już trzeci dzień,nic mi innego nie pozostaje tylko poprosić jakiegoś pożądnego faceta o pomoc bo sama chyba nie dam rady:(
A mam jeszcze jedno pytanko nową gałkę mam na imbus czy ona mi zpasuje(kupiłam pod model auta)
Pozdrawiam
isia31206
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

14 Lip 2007, 05:44

większość gałek wciska się od góry,zostaje jednak trochę luzu, dlatego z boku, lub od czoła, dokręca się ją kluczem imbusowym, tak żeby gałka była sztywna
qra69
Nowicjusz

14 Lip 2007, 12:40

gra69: Czyli - gałka jest w zasadzie miękka i jak wkręcasz imbus - robi się sztywna, inaczej twardnieje znaczy się? To z czego takie gałki są?
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

14 Lip 2007, 12:42

:D isia31206: na pewno pod obecną gałką masz taki krążek/pierścień do włączania wstecznego, podciągany w górę? Bacz, aby men nie zdemolował go... :wink:
czerepach
Aktywny

14 Lip 2007, 17:33

czerepach napisał(a):gra69: Czyli - gałka jest w zasadzie miękka i jak wkręcasz imbus - robi się sztywna, inaczej twardnieje znaczy się? To z czego takie gałki są?

chyba z cyberskóry :lol:
qra69
Nowicjusz

31 Lip 2007, 21:59

Dość często gałki w samochodach są wykręcane. Nawet gdzieś w necie widzialem jak sie zmienia gałke. Poszukaj w google, na pewno znajdziesz
kotlos

01 Sie 2007, 06:04

kotlos: :x czytałeś uważnie pierwszego posta? Nie można wykręcić - stąd powstał wątek! :evil:
czerepach
Aktywny