Opel Tigra jak wymienić gałkę zmiany biegów

12 Lip 2007, 18:02

Witam wszystkich, mam malutki problemik kupiłam sobie nową gałkę zmiany biegów,ale za nic nie umiem sie pozbyć starej(i kręcę i ciągnę a ona wcale nie chce zejść) może ktoś z was wie jak to się ściąga bardzo prosze o pomoc!
Pozdrawiam wszystkich
isia31206
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

13 Lip 2007, 18:51

Gałka niestety jest wbijana.
Trzeba "wyrywać"na chama (często jednak stara gałka idzie w zapomnienie :) ), spróbuj kluczem francuskim, kręcąc prawo-lewo i do góry.
qra69
Nowicjusz

Miejscowość: sosnowiec

13 Lip 2007, 21:01

Acha -to już rozumiem dlaczego kręce kręce i odkręcic nie mogę a walcze z nią już trzeci dzień,nic mi innego nie pozostaje tylko poprosić jakiegoś pożądnego faceta o pomoc bo sama chyba nie dam rady:(
A mam jeszcze jedno pytanko nową gałkę mam na imbus czy ona mi zpasuje(kupiłam pod model auta)
Pozdrawiam
isia31206
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

14 Lip 2007, 05:44

większość gałek wciska się od góry,zostaje jednak trochę luzu, dlatego z boku, lub od czoła, dokręca się ją kluczem imbusowym, tak żeby gałka była sztywna
qra69
Nowicjusz

14 Lip 2007, 12:40

gra69: Czyli - gałka jest w zasadzie miękka i jak wkręcasz imbus - robi się sztywna, inaczej twardnieje znaczy się? To z czego takie gałki są?
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

14 Lip 2007, 12:42

:D isia31206: na pewno pod obecną gałką masz taki krążek/pierścień do włączania wstecznego, podciągany w górę? Bacz, aby men nie zdemolował go... :wink:
czerepach
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...

14 Lip 2007, 17:33

czerepach napisał(a):gra69: Czyli - gałka jest w zasadzie miękka i jak wkręcasz imbus - robi się sztywna, inaczej twardnieje znaczy się? To z czego takie gałki są?

chyba z cyberskóry :lol:
qra69
Nowicjusz

31 Lip 2007, 21:59

Dość często gałki w samochodach są wykręcane. Nawet gdzieś w necie widzialem jak sie zmienia gałke. Poszukaj w google, na pewno znajdziesz
kotlos

01 Sie 2007, 06:04

kotlos: :x czytałeś uważnie pierwszego posta? Nie można wykręcić - stąd powstał wątek! :evil:
czerepach
Aktywny