Opel Tigra Ubywający płyn chłodniczy :(

15 Paź 2020, 11:08

cliozat napisał(a):Na filmiku był to dym na lekko rozgrzanym
No to zobacz po tej trasie 20km jak będzie powinien być znikomy.

Zobacz też czy jak dodajesz gazu więcej to z rury wydechowej nie kapie woda. Wtedy byś miał odpowiedź na ten dym co wydobywa się z rury wydechowej.

Sprawdź testem na CO2 jak Ci przyjdzie i daj znać co wyjdzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2020, 11:12

Po 20km jest mniejszy ale czasami na światłach wyleci większy dymek. Woda z rury leci to nawet w sporych ilościach, smak ma słodkawy.
cliozat
Nowicjusz

15 Paź 2020, 11:35

cliozat napisał(a):Woda z rury leci to nawet w sporych ilościach, smak ma słodkawy.
Posmak słodkawy może tu wskazywać na przedostający się płyn chłodniczy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2020, 12:17

Czyli może to być faktycznie ta uszczelka. Tester nie zostawi mi raczej żadnych wątpliwości
cliozat
Nowicjusz

15 Paź 2020, 19:57

Mały update przed jutrzejszym testem na co2. Płyn który wlałem nadal jest w aucie! Musiałem przestawić auto, zrobiłem jakieś 500m nim. Przed wyjazdem zbiorniczek był pusty. Po przedstawieniu auta z ciekawości odkręciłem korek i co się stało? Płyn wrócił do swojej normy. Może źle odpowietrzony że zasysa płyn a po odpowiednim ciśnieniu i odkręceniu korka płyn wraca? Reasumując na zimnym silniku pusty zbiorniczek na rozgrzanym po odkręceniu korka płyn wraca.
cliozat
Nowicjusz

16 Paź 2020, 11:52

Jak układ zapłonowy nie był rozgrzany, to trudno powiedzieć, czy ten dym był duży czy mały. Do tego ważne jest jaka była temperatura na zewnątrz.
Co do specyfiku - to wszystko to tylko i wyłącznie rozwiązanie chwilowe, pomagające raczej przy wyciekach z chłodnicy albo nagrzewnicy. Przy przepalonej UPG, żadne specyfiki nie pomogą.
Nagrzewnicy nie ma sensu wyciągać, jeżeli pod tapicerką jest sucho. Sprawdź jak pisałem nie tylko pod dywanikami, ale pod tapicerką wygłuszenia. Są one dość grube i chłoną wodę. Więc dywaniki mogą być suche, a wygłuszenie będzie mokre.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Hybryda oczami dziecka
    Hybrydy są dziecinnie proste w budowie i w obsłudze – tak orzekli mali eksperci po dniu spędzonym z hybrydowym Aurisem. Toyota zaprosiła ośmioro małych miłośników motoryzacji do udziału w projekcie "Hybryda oczami ...

16 Paź 2020, 14:03

Tester się barwi także UPG. Temat zamknięty :)
cliozat
Nowicjusz