VW Passat CC 2.0 TDI - Uciekający płyn chłodniczy

19 Paź 2020, 07:40

Witam wszystkich, niedawno nabyłem VW Passata CC z 2008 roku z silnikiem 2.0 140KM w dieslu, no i po jakimś czasie zauważyłem że ubywa płynu chłodniczego zdecydowanie bardziej niż powinno. Robiłem test na wykrycie spalin w układzie chłodzenia (tester uszczelki głowicy) i wyszedł on negatywny więc raczej nie jest to uszczelka pod głowicą (choć wiadomo że na 100% wykluczyć tego nie można), więc co według was może to być i co należałoby sprawdzać i w jakiej kolejności to robić ? Czekam na wasze odpowiedzi i pozdrawiam :)
kwolo8
Nowicjusz

19 Paź 2020, 10:38

W pierwszej kolejności przyjrzyj się czy z układu chłodzenia na łączeniach węży w układzie nie wycieka płyn. Sprawdź czy chłodnica od dołu nie jest mokra. Przy termostacie warto dokładnie obejrzeć łączenia węży.

Dużo tego płynu Ci ubyło (ml na 1000km)?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Paź 2020, 11:16

Dość dużo bierze trudno mi powiedzieć dokładnie ile ale tak około 500 ml na 1000 km więc dość sporo, wszędzie jest niby sucho i nie wygląda żeby gdzieś ciekło ale jeszcze muszę to dokładnie obejrzeć tak jak mówisz tą chłodnice od dołu bo tam nie zaglądałem
kwolo8
Nowicjusz

19 Paź 2020, 12:25

No to sporo. Jak pracuje silnik równo? Nie masz białego dymu po odpaleniu auta?
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Paź 2020, 12:28

Silnik pracuje równo lecz zauważyłem że występuje biały dym po odpalaniu
kwolo8
Nowicjusz

19 Paź 2020, 12:36

To może sugerować że płyn przedostaje się do komory spalania ale przy takich temperaturach jak teraz może być też normalnym zjawiskiem pary wodnej. Jeżeli byłby to dym pary wodnej z płynem chłodniczym to będzie miał taki specyficzny zapach.

Z odpalaniem nie ma problemu?
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM zdobywa nagrodę Red Dot za wzornictwo
    Zdaniem ekspertów i klientów, doceniających niekonwencjonalny wygląd i przełomowe technologie, Opel ADAM to prawdziwy krzyk mody. Najnowszym potwierdzeniem tej opinii jest renomowana nagroda Red Dot za wzornictwo, ...

19 Paź 2020, 12:54

Odpala bez problemu no ale ten biały dym jest
kwolo8
Nowicjusz

19 Paź 2020, 19:02

kwolo8 napisał(a): Robiłem test na wykrycie spalin w układzie chłodzenia (tester uszczelki głowicy) i wyszedł on negatywny

Test testowi nie jest równy. Niedawno mieliśmy na forum podobny temat, gdzie forumowicz robił test UPG i wyszło negatywnie, zastanawialiśmy się co jeszcze może być, bo wycieków nie było żadnych, a potem się okazało, że jednak UPG. Dla pewności kup inny test i zrób jeszcze raz. Oczywiście przed dolaniem świeżego płynu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000