Opel Tigra - wyciek zewnętrzny płynu chłodzenia

16 Gru 2010, 20:50

Witam serdecznie,
Mam problem z układem chłodzenia, a dokładnie problem polega na tym że ucieka mi płyn ze zbiorniczka w wyrównawczego ok 1l (zbiornik nie jest nigdzie uszkodzony), zauważyłem że płyn ścieka gdzieś przy lewym kole a "para" unosi się z tyłu silnika (spowodowane jest to oczywiście tym że płyn ściekał po rozgrzanym silniku) Samochód był u mechanika został wymieniony rozrząd wraz z pompą wody i problem ustał na kilka dni (150 km), dziś ponownie były takie same objawy jak przed wymianą rozrządu... Proszę o pomoc co to może być??
verbcd
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

17 Gru 2010, 19:11

Może być tak pęknięta głowica,że płyn wydostaje się na zewnątrz,podobnie jest gdy pęknie blok silnika.Naturalnie wcześniej musisz sprawdzić wszystkie węże i połączenia w obrębie układu chłodzenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Gru 2010, 19:38

PhantomASA1, ale gdyby był pęknięty blok lub głowica to płyn by nie wyciek całkowicie?? dziś sprawdzałem i cały czas brakuje tylko tyle ile jest w zbiorniku wyrównawczym... samochód nie traci moc i wszystko pozatym jest oki może trochę słabo łapie temp. Po ostatniej wizycie u mechanika zrobiłem jednak te 150km i wszystko było oki...
verbcd
Nowicjusz

18 Gru 2010, 07:55

A zbiorniczek wyrównawczy nie jest jakby zaplamiony po wyschnięciu płynu?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

18 Gru 2010, 09:00

Nie zauważyłem nic takiego... Ten płyn wycieka z przodu auta tak jakby spod chłodnicy, ale natomiast "para" idzie z tyłu silnika i domyslam sie ze moze to cieknąć po misce olejowej jest ona zabrudzona olejem ponieważ nie ma szczelnej uszczelki...
verbcd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...