Opel Vectra 2,0 DTL Ciężko pali rano i kopci na biało

04 Maj 2006, 15:31

Witam! Mam opla vectre 2,0 DTL przebieg 163 tyś KM. Otóż mam problem z zapalaniem rano. Zanim zapali trzeba 2-3 obrócić rozrusznikiem. A jak już złapie to zakopci na biało. A później jest ok, nawet jak sie nie zagrzeje to i tak dobrze pali. Przez kilka godzin pali za 1 razem.

Tak tylko przy zimnym. Ale swiece wogóle nie grzeja bo podobno w tym modelu maja sie zalanczac jak jest ponizej 0 stpni. I sie nie wlanczaja teraz bo sprawdzalem.
Przewody odprowadzajace paliwo od wtryskiwaczy sa dobre i zeby sie upewnic zalozylem opaski i tak nic nie dalo :/
barton2007

• 09 Maj 2006, 21:04

Może jeżdzisz na jakimś lipnym paliwie albo masz filtr paliwa przypchany...
    Pozdr. Felix :roll:
    Felix

06 Cze 2008, 10:32

Jeżeli ciężko pali to może czas wymienić świece, a to że dymi na biało to podjedz na warsztat samochodowy i niech Ci sprawdzą ciśnienie w komorach tłoków bo możliwe że masz do wymiany uszczelkę pod głowicą, lub masz nieszczelny układ spalinowy i dostaje się do niego olej , z taką mieszanką oleju z paliwem będzie dymił na biało.
    dandra
    Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

06 Cze 2008, 16:25

Przyczyną kopcenia na biało może być także woda w komorze spalania.
    =DAMIAN=
    Początkujący
    Awatar użytkownika

07 Cze 2008, 13:59

Sprawdz,czy ze zbiorniczka nie ubywa ci płynu chłodzącego.Jeżeli yak,to do wymiany uszczelka pod głowicą.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Cze 2008, 14:33

..kopci na biało zaraz po uruchomieniu...Nic strasznego-po kilku obrotach może zakopcić na biało...
    Aby coś określić trzeba dopowiedzieć:
    1.Zużycie oleju(ubytki)
    2.Zużycie paliwa.
    3.Dynamika/osiągi.
    Nie istnieje wiedza skończona...
    oldstaszek
    Nowicjusz

Miejscowość: Brzeg
    Prawo jazdy: 0- 0-1967
    Auto: XM + C6
    Silnik: 2,5TD + 2,7 HDI
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q8 e-tron edition Dakar
      Zainspirowany najważniejszym rajdem pustynnym na świecie, Audi Q8 e-tron edition Dakar wyróżnia się swoją unikalną stylistyką i wyjątkowymi funkcjonalnościami. Zewnętrzny design tej specjalnej edycji przyciąga uwagę ...
      Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
      Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...