Opel Vectra 2,0T 8 tys zł czy warto?

26 Lis 2021, 13:49

Witam!
Poszukuje auta w kombi, w oko wpadło mi to ogłoszenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy warto go oglądac? Zastanawiam się co mają pokazywac te fotki i filmik z lotu ptaka?
Jeżdze mało ok 10 tys na rok, także raczej Pb + może lpg? da rade to tego silnika założyć? ale ogólnie potrzebuje coś większego z bagażnikiem, gdzie można bez problemu zabrać rower(?) przewieźć płyty z budowlanego, coś większego zabrać, po prostu nieograniczać sie z miejscem.
Myślałem też o jakiś mietkach typu W203 ale ponoć gniją.
Rehman
Nowicjusz

26 Lis 2021, 14:06

Rehman napisał(a):Zastanawiam się co mają pokazywac te fotki i filmik z lotu ptaka?

dają możliwość pochwalenia się posiadaniem taniego drona

Rehman napisał(a):czy warto go oglądac?

Obejrzeć możesz jeśli masz blisko ale przy 2.0T za 8k nastawiałbym się raczej na kompletną ruinę niż auto nadające się do jazdy. Trzeba sobie zdawać sprawę, że to nie jest wolnossące 1.6 i jeśli ktoś o to nie dbał to potrafi pociągnąć po kieszeni.

Rehman napisał(a):da rade to tego silnika założyć?

Założyć to się w sumie do wszystkiego da, kwestia kasy. Tutaj masz zwykły, pośredni wtrysk więc instalacja za te ok. 3k da radę. Trzeba się tylko zastanowić kiedy ci się to zwróci i czy jest sens to robić przy tej wartości auta. Weź koszt założenia, serwisu, wysoką cenę lpg i zestaw z małymi, rocznymi przebiegami to się okaże, że wyjdziesz na zero za 3-4 lata (jeśli się ceny paliw nie zmienią). IMO bezsens
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lis 2021, 14:35

Ok ale Ty byś jechał np 80 km czy nie?
No dla mnie wydawało się że 2003 rok a mamy 2022 to niewiadomo ile nie bedzie kosztować bo kto to kupi? To nie jest Porsche Boxter.

To ile taki samochód 20 letni powinien kosztować? Jeśli 10 tys to za mało?
Rehman
Nowicjusz

26 Lis 2021, 14:59

Zacznij temat z innej strony - czego oczekujesz od auta mając na nie 8k? Ja kupując auto za 8k byłbym świadomy, że "nie mam za dużo kasy", a jeśli nie mam kasy na zakup to i na późniejsze utrzymanie auta chciałbym wydać jak najmniej. Oczekiwałbym, że będzie dla mnie bezpieczne, nie stanie na środku drogi, nie odpadną mi kółka, hamulce i opony będą w dobrym stanie a nawet jeśli trafi się jakaś awaria to nie zbankrutuję. Teraz sobie odpowiedz na pytanie czy vectra c 2.0T spełnia takie wymagania? Raczej nie do końca. O ile ogólny stan techniczny jesteś w stanie sprawdzić tak co się działo, dzieje lub będzie działo z silnikiem już niekoniecznie. A co jeśli pali w uj oleju (co zresztą jest dość powszechne w tym przypadku)? Co jeśli padnie turbo/dwumasa a każda z tych napraw będzie kosztować 3k? Vectra C spoko i nawet "za 8k" może być w dobrym stanie ale z takim silnikiem to bym jej na pewno nie kupił, 1.8 jak najbardziej
franccc
Stały forumowicz

26 Lis 2021, 15:09

No ale ok, czytasz opis "Auto w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym. Wszystko sprawne. Na chwilę obecną auto nie wymaga wkładu finansowego. Jedyna rzecz do poprawki to antena od radia (czasem radio gubi fale)."
Po czym myślisz że turbina jest do naprawy?

Poza tym no to takie auto powinno 4 tys kosztować a nie 8.

To może lepiej szukać Passata FL 1,8T? kuzynostwo taki posiada coś ok 10 tys zapłacili ale to juz pare lat temu i drobna korozja a tak to śmiga.

A co do tego że nie mam za duzo kasy to raczej nie, po prostu nie chce 20 tys przeznaczać na auto i tyle.
Rehman
Nowicjusz

26 Lis 2021, 15:18

Kupno turbolota za dwie wypłaty to słaba opcja.

Wtopisz szybko kasę, chyba że ją masz to spoko. Jeśli natomiast liczysz że same oleje i filtry, to się możesz zdziwić.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Lis 2021, 15:40

Zauważ, że auto stoi już 8 dni(zamieszczono 16.11), gdyby to była okazja to już dawno by się sprzedało.

radio 2din = gruz
Gość114260

26 Lis 2021, 15:48

No ale widzę wyżej że też macie dość drogie w serwisie silniki tak? turbiny są itd, to ile powinien taki Opel kosztować żeby był ok?
Gość114260, myślisz że takie ople tak szybko się sprzedają?
Rehman
Nowicjusz

26 Lis 2021, 16:08

Tu nie chodzi o to ile powinien kosztować, tylko o to że 8k to jest MAŁO pieniędzy na auto, a co dopiero jakieś z turbobenzyną po 5 poprzednikach. Ryzyko jest po prostu spore, jeśli masz kasę na serwis to śmiało, ale raczej jak ktoś kupuje tanie auto to nie ma kasy żeby potem ładować połowę jego wartości.

I nie chodzi o to, że Ople się szybko sprzedają. To ogólna zasada. Sprzedawałem auto z 99 roku za 2900 zł, rdza na nadkolach, podłoga i progi zdrowe, silnik zdrowy, nowe zawieszenie, hamulce. Wiesz ile auto stało? Cztery dni.

I tak wiem zaraz ktoś napisze "a mój szwagier kupił 1.8T za 6k i nic się nie zpesuło!" - zazdroszczę :ok:
galakty
Forumowicz VIP

26 Lis 2021, 16:19

Ciężko powiedzieć, na otomoto ceny wahają się 10-20 tyś. Choć nie mówię, że nie, czasem trafi się coś fajnego w niskiej cenie, ale takie auta szybko znikają. Głównie chodzi o to, że nie wiadomo czego się spodziewać.

Jestem ciekaw tej vectry, jak pojedziesz go zobaczyć to daj znać co z nim.
Gość114260

26 Lis 2021, 16:26

Rehman napisał(a):No ale ok, czytasz opis "Auto w bardzo dobrym stanie technicznym i wizualnym. Wszystko sprawne. Na chwilę obecną auto nie wymaga wkładu finansowego. Jedyna rzecz do poprawki to antena od radia (czasem radio gubi fale)."
Po czym myślisz że turbina jest do naprawy?

Po pierwsze nigdzie nie napisałem, że turbo jest do naprawy tylko, że jego naprawa jest kosmicznie droga w stosunku do wartości auta. Nie kupujesz nówki tylko 18 latka, w którym wszystko może paść w każdej chwili. Dodaj do tego, że jeśli przebieg jest prawdziwy to auto jest właśnie w okresie, gdzie te kluczowe części się najczęściej kończą.

A opisu to nawet komentował nie będę, za dużo aut w tym kraju na sprzedaż obejrzałem żeby się sugerować opisami. Nawet 2-3 miesiące temu dwie "perełki z ogłoszeń" gdzie jedna była prawie cała w szpachli i drugim lakierze (3 elementy na całym aucie nie były ruszane) czy kolejna, gdzie ktoś zamontował na osłonie silnika kawałek szmatki żeby wsiąkał w nią sączący się z turbo olej - a mówię o autach 4x droższych niż ta vectra. To, że właściciel takiego auta pisze o "dobrym stanie" nic nie znaczy, każdy ma swój własny punkt odniesienia.
franccc
Stały forumowicz

26 Lis 2021, 19:34

No to w takim razie ile kosztuje naprawa turbiny w takim aucie?
Poza tym ja sobie nie wyobrażam wystawiać coś na sprzedaż nawet za 50 zł, opisywać że działa a to w ogóle nic nie działa.
Jeżeli dla kogoś auto jest w bardzo dobrym stanie, to jest w bardzo dobrym stanie a nie szpachle czy turbiny uszkodzone itd.
No punkt widzenia może być rózny ale nikt idiotą nie jest, stan bardzo dobry czyli co? koło nie odpada? zapala i toczy się do przodu?
Rehman
Nowicjusz

26 Lis 2021, 20:00

Mam wrażenie, że dla niektórych dobry stan to znaczy, że auto jeździ. Powiedzmy, że jedziesz tam, na miejscu okazuje się, że hamulce do roboty, jakiś wyciek, coś stuka w zawieszeniu. Robisz hamulce za 1000 zł, ale po drodze okazało się, że regenerujemy zacisk, albo linki od ręcznego do wymiany, robi się 1500 zł, wyciek z dekla +300zł, tuleje wahacza i łączniki stabilizatora przydałoby się wymienić, akumulator, +1000zł. Rozrząd, oleje, +1200zł. Tak to wygląda w starszych samochodach. Zaczniesz coś robić i po drodze wyjdzie x innych rzeczy.
Turbo 1000-1500zł.
Gość114260

26 Lis 2021, 20:11

quel napisał(a):Turbo 1000-1500zł.

*regeneracja, po której ogromna większość nie działa tak jak powinna

Rehman napisał(a):No punkt widzenia może być rózny ale nikt idiotą nie jest, stan bardzo dobry czyli co? koło nie odpada? zapala i toczy się do przodu?

Czyli często w tym kraju "stan bardzo dobry" i czekanie na jelenia, który nie ma pojęcia o motoryzacji, podjara się mocą/wyposażeniem/wyglądem i kupi trupa. Oczywiście ten nie musi taki być więc jeśli chcesz to jedź i obejrzyj tylko się zbytnio nie napalaj
franccc
Stały forumowicz

26 Lis 2021, 20:18

quel napisał(a):Mam wrażenie, że dla niektórych dobry stan to znaczy, że auto jeździ.

Większość osób tak ma... Nie słyszą że puka zawieszenie, że coś niedomaga, jeżdżą bo przecież odpala. Opony 6 letnie to żyleta, szkoda wyrzucać bo bieżnika dużo.

Kupowanie aut używanych w Polsce to jest dramat.
galakty
Forumowicz VIP