Opel Vectra 2,8 V6

12 Kwi 2020, 14:02

Ja bym w takiej sytuacji kupił s60. Dobrze wykonane, w większości fajnie wyposazone i nie rdzewieje. Fajne silniki z turbo a wolnossace 2.4 są tak zestrojone, że moment jest już na samym dole.
Była już o tym mowa wcześniej to nie pisałem kolejny raz skoro olałeś temat.

Gość ustalając cenę tej octavii miał chyba jakieś chwilowe zaćmienie mózgu. Jeśli dostanie za to 10-12k to powinien się cieszyć. To nawet nie jest L&K
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

12 Kwi 2020, 14:18

Za 20 tys.kupisz ładne A4B6, S60, E46, W203, w ostateczności jakiś Saab 9-3.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

12 Kwi 2020, 14:25

Invi napisał(a):Ja bym w takiej sytuacji kupił s60.

Kupie S60 II generacji?

No i pisałem że interesuje mnie tylko turbo, żadne 2,2 2,5 2,4
sawkakawka
Nowicjusz

0

12 Kwi 2020, 14:30

A kto tu mówi o drugiej generacji? Chłopie, masz 30 tysięcy i szukasz dużego i w miarę mocnego auta, nic młodszego niż 10-11 lat w przypadku mniej "prestiżowych marek" nie jesteś w stanie kupić w dobrym stanie.
Invi
Forumowicz VIP

0

12 Kwi 2020, 14:35

No to nie wiem po co złośliwie opowiadasz o Octavii I a sam polecasz stare volvo i to z jednym silnikiem turbo dostępnym który jest ok - tak przynajmniej zostało to ustalone na pierwszych stronach.
Chyba się nie dogadamy.
Octavia obd rapana, Audi się będzie sypać ale Volvo, Honda - 20 letnie ideały z salonu.
Szczególnie że sprawdziłem jedno ogłoszenie Volvo 2,3T i przebieg 300 tys czyli pewnie złom.
To zostaje mi szukanie 2,0T, stąd chciałem rozszerzyć możliwości aut z turbiną.

I nie mam 30 tys tylko 15, widać że też tego nie doczytałeś.
Ciekawe forum, połowa nie wie jakiego auta szukam, a druga nawet nie wie za ile kasy.
sawkakawka
Nowicjusz

0

12 Kwi 2020, 14:53

sawkakawka napisał(a):Szczególnie że sprawdziłem jedno ogłoszenie Volvo 2,3T i przebieg 300 tys czyli pewnie złom.

Zapytaj na forum Volvo - tam robią 500-600 tys.z tymi silnikami.

Problem jest taki, że spodziewasz się nie wiadomo jakiego auta za 15 tysięcy. A prawda jest taka czy kupisz Audi czy Volvo za tę kasę to będziesz musiał trochę dołożyć.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak skalibrować alkomat, aby działał poprawnie?
    Alkomaty z czasem mogą się rozregulować i wskazywać mało precyzyjne pomiary. Dzieje się tak z różnych przyczyn. Może być efektem działania niekorzystnych warunków zewnętrznych, takich jak zbyt wysoka temperatura ...

12 Kwi 2020, 14:53

Zasugerowałem się wcześniejszym postem jakiegoś zioma piszącego o autach z turbo do 30k.
Poza tym właśnie przejrzałem cały wątek, nigdzie nie napisałeś jaki masz budżet a octavia jaką wrzucasz nie kosztuje 15 a 20.

Ale jeśli masz na auto 15k i szukasz czegoś w tych rozmiarach to wybrzydzanie "ja chcę turbo i tylko turbo" jest co najmniej nierozsądne.

Każdy silnik w volvo jest ok. Nie chce mi się szukać kto i co tam wcześniej pisał. Temat pękających tulei 2.5T dotyczy przede wszystkim forda (bo ten sam silnik był montowany w mondeo mk4 i focusie rs) i to głownie egzemplarzy grzebanych i katowanych.
Invi
Forumowicz VIP

0

12 Kwi 2020, 15:37

Invi napisał(a):Temat pękających tulei 2.5T dotyczy przede wszystkim forda
trochę dziwnie prawisz, silnik też sam a usterki wychodzą tylko w fordzie. Temat pękajacych tulei nawet na forach Volvo jest normalka i wszyscy są zgodni i się z tym nie kryją w wy tu już nie pierwszy raz próbujecie wciskać ze jest inaczej.

Co tu pitolić, bierz sobie jakieś 1.8t od Octavii lub Seata i masz mega rozwojowy silnik z dość niskimi kosztami eksploatacji dzięki temu że jest popularny. Ew coś z merca z kompresorem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

12 Kwi 2020, 15:43

Panowie - temat jest o Oplu, a rozwinął się już na 4 strony, z czego o Oplu jest tylko 1.5 strony. Reszta to dyskusja o innych autach i przegadywankach między sobą.
Temat zamykam, ponieważ uważam, że został wyczerpany. Autora tematu zapraszam do działu : Jakie auto kupić" z nowym tytułem tematu, który będzie pasował do jego potrzeb. Wcześniej autora tematu proszę o zapoznanie się z zasadami pisania tematów w tym dziale, żeby było wszystko jasne i przejrzyste.
Pamiętajcie panowie, że pomocy na naszym forum szuka więcej ludzi niż w tym temacie i pisanie konkretnych odpowiedzi w konkretnych tematach oraz zakładanie nowych tematów robi forum bardziej przejrzystym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
0

12 Kwi 2020, 16:40

W tej Octavii to facetowi sufit na głowę spadł odnośnie ceny..

Za 20k można już powoli szukać Bravo 1.4 T-jet.
Np. [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0