09 Kwi 2020, 15:33
Z tych trzech ofert, to ja jako pierwszą zainteresowałbym się tym z salonu Opla - kupując używkę w salonie zazwyczaj dostaje się gwarancję chyba na pół roku. Z tego co wiem, to salon odkupując auto od klienta ( auto musi być jako nowe zakupione tylko w salonie ) robi przegląd tego auta i jak coś jest uszkodzone to naprawiają. Warto zainteresować jaką procedurę odkupu i sprzedaży ma ten salon. Ale raczej wszystkie mają tak samo. Oprócz tego dostaje się listę podzespołów, które w najbliższym czasie będzie trzeba wymienić. Dlatego uważam, że to jest bardzo rozsądna opcja. Tyle tylko, że pod spodem pisze, iż jest to oferta prywatna pracownika serwisu. Tutaj należałoby się dowiedzieć czy samochód miał zrobiony jakiś przegląd, o którym pisałem.
A jeżeli chodzi o te silniki, to ich bolączką jest dość wysokie spalanie, zdarzało się, że jeszcze na gwarancji po przejechaniu 70 tyś km trzeba było wymienić łańcuch na rozrządzie. A raczej łańcuchy, bo jest ich tam aż trzy. Do tego oczywiście napinacze i ślizgi. Koszt takiego rozrządu to około 5 tyś. Zależy oczywiście od marki części. Oryginały to trzeba liczyć ponad 10 tys. Problemowa może być też elektronika. Problemowa, bo silnik jest opleciony całym mnóstwem czujników, a co za tym idzie diagnostyka jest skomplikowana. Ceny części też nie są takie tanie - sama sonda lambda kosztuje ponad 400 zł. Przepływomierz ponad 400 zł, Kłopotliwy jest też układ chłodzenia, niedopracowany to takiej mocy - silnik lubi się przegrzewać. A to prowadzi do drogich napraw.
Oczywiście kupując używane auto, zawsze trzeba liczyć się z kosztami eksploatacyjnymi i trzeba mieć na uwadze to, że kupując jakiekolwiek auto zawsze jesteśmy narażeni na bubla. A nawet jak nie na bubla, to po jakimś czasie na pewno coś się zepsuje.
Jednakże auto jest wygodne, jest w nim dużo miejsca, ma moc co daje się odczuć podczas przyspieszania ma dość dobre wyposażenie. Użytkownicy raczej chwalą te autka a i na awarie nie narzekają.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...