Opel Vectra A 1.6

02 Cze 2010, 22:37

Mam problem bo stojąc na światłach w pewnym momencie samochód po prostu zgasł i już nie dało się go uruchomić. po holowaniu i do tarciu do domu sprawdzałem czy dostaje paliwo, cewkę zapłonową, świece i wszystko działa i nie wiem w czym tkwi problem bo dalej nie mogę go uruchomić. Proszę o pomoc bo nie wiem czy wybrać się z tym do mechanika czy samemu nie dam rady naprawić jeśli to nic poważnego. Jeśli nie jasno opisałem mój problem to proszę o pytania.....
marchelo
Nowicjusz

Miejscowość: Manasterz

03 Cze 2010, 08:28

Sprawdź czy ma błędy - wiesz jak to zrobić samemu?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

03 Cze 2010, 10:00

nie bardzo wiem jak to zrobić... :neutral: ale jak hamowałem silnikiem to zaświecała mi się żółta kontrolka z silnikiem (o to może chodzi??) ale do tej pory nic się nie działo i jak byłem u mechanika to mi niby usunął ten błąd ale po jakimś czasie dalej się pojawił.... Nie wiem czy dobrze myślę ale skoro cewka jest dobra to nie będzie to wina aparatu zapłonowego??? wczoraj znajomy mi mówił ze w nim jest jakiś bezpiecznik czy coś takiego i że to może być jego wina ale ja się na tym nie znam aż tak dobrze to nie wiem czy coś takiego istnieje.....
marchelo
Nowicjusz

03 Cze 2010, 21:03

marchelo napisał(a):nie bardzo wiem jak to zrobić...

Też tak się domyślam.
marchelo napisał(a):jak hamowałem silnikiem to zaświecała mi się żółta kontrolka z silnikiem (o to może chodzi??)

Dokładnie - jest to kontrolka CHEK ENGINE - czyli jest jakiś błąd.
marchelo napisał(a):jak byłem u mechanika to mi niby usunął ten błąd ale po jakimś czasie dalej się pojawił....

Sam go możesz usunąć odłączając akumulator.
A żeby sprawdzić błędy to musisz połączyć dwa styki w kostce diagnostycznej i liczyć mrugnięcia tej żółtej kontrolki (przewody jakie musisz połączyć tylko sprawdź dokładnie czy takie masz Brązowy - BrązowoŻółty)
Wtyczka diagnostyczna jest pod maską na lewym błotniku tuż obok wtyczki z nr 95 napewno znajdziesz - w razie czego pisz mam też kody.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Cze 2010, 09:29

rozmawiałem z kolegą i mówił mi że to może być czujnik Halla!! możliwe że to przez niego nie mam iskry na świecy??

[ Dodano: Pią Cze 04, 2010 18:23 ]
problem rozwiązany :smile: wymieniłem aparat zapłonowy i wszystko gra :grin: być może moduł w aparacie poszedł ale już nie chciało mi się bawić ze sprawdzaniem poszczególnych części.
marchelo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spokojna emerytura sportowych legend Toyoty
    Zdjęcia tego auta obiegły ostatnio strony poświęcone sportom motorowym. Toyota Supra czwartej generacji, która jeszcze w 1999 roku brała udział w wyścigach japońskiej serii, teraz niszczeje pod jednym z warsztatów. ...