Opel Vectra A 1.6i - kontrolka pomarańczowa z symbolem siln.

01 Cze 2008, 19:43

Witam.
Mam taki problem w swojej Vectrze z 1994roku. Jak przejadę kilkanaście kiometrów to włącza mi się kontrolka pomarańczoewa z symbolem silnika i piorunu. Co ona oznacza? Slyszałem że można jakoś odczytać po tej kontrolce usterkę w układzie zaponowo-wtryskowy. czy to prawda? czy od swiecenia tej kontrolki niezepsuje mi się samochód? Proszę o pomoc.

Kamil.
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

05 Cze 2008, 17:30

witam ja mam 1.6 16v
i ta kontrolka też mi sie świeci zapala mi się przy chamowaniu silnikem byłem u kilku fachowców i kazdy mi mówi że te typy tak mają.
ogi
Nowicjusz

05 Cze 2008, 18:16

Smakoszek napisał(a):Witam.
Mam taki problem w swojej Vectrze z 1994roku. Jak przejadę kilkanaście kiometrów to włącza mi się kontrolka pomarańczoewa z symbolem silnika i piorunu. Co ona oznacza? Slyszałem że można jakoś odczytać po tej kontrolce usterkę w układzie zaponowo-wtryskowy. czy to prawda? czy od swiecenia tej kontrolki niezepsuje mi się samochód? Proszę o pomoc.

Kamil.

Ja mam Vectrę A 2.0 ale mam założony gaz, ta kontrolka zapala sie jeżeli występuje jakiś problem z silnikiem lub innym układem sterowania samochodem, ale jeżeli Twoje auto ma gaz tak jak moje, to nie zwracaj uwagi na tą kontrolkę bo to jest normalne z powodu założenia gazu, na serwisie tak mi powiedzieli i auto tak jeździ dobre 6 lat. A jeżeli nie masz gazu to proponuje jechać na warsztat i podłączyć auto do komputera, a komputer pokarze co w aucie nawaliło.
dandra
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

06 Cze 2008, 16:28

Obojętnie,czy jest gaz czy nie,kontrolka silnika podczas jazdy nie powinna się zaświecać.Jeżeli ona się zaświeca,to oznacza,to,że w układzie sterowania wyskoczył błąd któregoś z elementów sterowania.Nalezy wówczas podjechać na warsztat i podłączyć się pod komputer,na którym mechanik odczyta z pamięci komputera bład.Podczas zaświecania się tej kontrolki,układ sterowania silnikiem przechodzi w system awaryjny i sterownik silnika korzysta z mapy pamięci.Wiąże się to np. z większym zużyciem paliwa,ponieważ wyłącza się sonda lambda,wyłączają się czujniki itp.Taka jazda w niektórych przyapdkach może źle się skończyć dla silnika.
Jezeli w samochodzie jest LPG,to zaświecanie się tej kontrolki oznacza błąd zazwyczaj albo sondy lambda albo wtryskiwaczy benzynowych,które są odłączane w momencie przełączenia się instalacji na zasilanie gazowe.Oznacza to albo niesolidne wykonanie instalacji albo uszkodzenie jednego z emulatorów(w zalezności od samochodu i instalacji LPG - w niektórych samochodach sonda lambda jest również odłączana podczas jazdy na LPG,a emulator wysyła do sterownika silnika sygnał,że lamda równa się 1.Czyli prawidłowy odczyt.W innych samochodach,sterwonik gazu korzysta z sondy lambda,a jeżeli wyskakuje jej błąd,to oznacza to na źle wyregulowany skład mieszanki.
W żadnym samochodzie nie ma tak,że zaświcanie się tej kontrolki, to normalne,bo te typy tak mają.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Cze 2008, 17:36

byłem w trzech serwisach i we wszystkich nawet opla po podłaczeniu do komputera wychodził błąd wszyscy naprawiali, wymieniali co tam uważali wpakowałem w astrę 2500 a kontrolka jak świeciła tak świeci tak więc pojechałem do znajomego który po tym jak mu powiedziałem że pali sie "sprawdź silnik" powiedział bez patrzenia na wykaz błędów żę to błąd przepływu i że co dziesiąty opel w polsce to ma. jest to wynikiem złego paliwa za mało oktanów w 95 jest 60 65. teraz jeżdzę nie tylko po polsce. i tu niespodzianka po zalaniu opla na niemieckiej stacji paliw kontrolka sie nie pali i samochód mknie jak strzała, tak jak by dostałł kilka koni więcej . a po powrocie do polski i wizycie w cpn kontrolka przy chamowaniu silnikiem znowu się włacza. nie wiem może mój samochód jest uczulony na polskie drogie paliwo. DLA PEWNOŚCI TEŻ BYM POJECHAŁ NA KOMPUTER. LEPIEJ DMUCHAC NA ZIMNE. BO TO MOŻE, ALE NIE MÓSI BYĆ TO O CZYM PISAŁEM.
ogi
Nowicjusz

07 Cze 2008, 08:26

Dzięki za odpowiedzi, a ile może kosztować taka wizyta w warsztacie na komputerze? Słyszałem że od tej pomarańczowej kontrolki są specjalne kody które wykrywają usterkę. Mowa była o jakimś gnieździe pinowym, i tam trzeba było drucikiem złączyć 5 i 6 i to wykrywało kod usterki. A tablice kodów usterek w oplu można znaleźć wszędzie, tylko ja nie mogę znaleźć tego gniazda 6- lub 10-pinowego.
Smakoszek
Aktywny

07 Cze 2008, 08:27

Dodaję że też mam założony gaz
Smakoszek
Aktywny

07 Cze 2008, 11:40

Jezeli w Polsce tankujesz Pb95 i lampka się zaświeca,to zatankuj Pb98.Być może silnik w twoim samochodzie jest przystosowany do tej właśnie benzyny.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Cze 2008, 16:12

Ja mam z tyłu napisane żeby tankować Pb95 a gaz tankuje i powiem wam że na benzynie się nie zaświeca tylko na gazie, to może sonda wykrywa źle dobraną mieszankę?
Smakoszek
Aktywny

09 Cze 2008, 07:08

Skoro wyskakuje błąd sondy podczas jazdy na LPG,to wina instalacji LPG - albo jest źle wyregulowany skład mieszanki,albo jest padnięty emulator sondy(w zależności od instalacji).Tak czy inaczej musisz pojechać do gazownika,bo to jego problem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Cze 2008, 17:53

A może być to spowodowane nieszczelną instalacją LPG? Bo butla jest w kole zapasowym i gaz się ulatnia kolankiem.
sebo2310
Początkujący

09 Cze 2008, 20:28

Jeżeli ulatnia się gaz,to tym bardziej powinienieś jak najszybciej odwiedzić gazownika.Powiem,że jeżdżąc tym samochodem jesteś naprawdę lekkomyślny.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Cze 2008, 20:33

Muszę jeździć, byłem u gazownika, żeby naprawić muszę wyjeździć całą butlę gazu, jutro go oddaję i uszczelni, bo jakieś połączenie przewodów gazowych z butlą jest nieszczelne.
Smakoszek
Aktywny

22 Lis 2008, 18:15

ja mam tez ten sam problem pali mi się ta kontrolka obojętnie czy jadę na gazie czy na pb95 spróbuję pb98 może coś pomorze !!!!! Mam vectra A 1994 1.6 gaz mam w butli !! POMOCY !! :cry:
Radar
Radar26
Nowicjusz

Miejscowość: Zalewo

07 Gru 2008, 15:01

Kolego nie masz co się przejmować ta pomarańczową kontrolką, u mnie oznacza ona na przykład źle dobraną mieszankę paliwa w tej sytuacji gazu. Niemiecki samochód przykładowo z 1994 roku którego komputer nie jest przystosowany do instalacji gazowych. Sonda wykrywając złą mieszankę przekazuje informacje do komputera, a ten chciał nie chciał, musi pokazywać błąd. Tym bardziej jeśli instalacja gazowa zostanie podłączona przed komputerem, nie sterowana nim. Komputer może nie jest uczulony na holenderskie instalacje gazowe nowej technologii, których nie opłaca się zakładać w tego typu samochodach, ponieważ założenie instalacji przewyższa rzeczywistą wartość auta. Także spokojnie możesz jeździć na gazie z palącą się kontrolką silnika.
Pozdrawiam
Smakoszek
Aktywny