Opel Vectra A 2.0 1992 r.

14 Sie 2009, 09:58

Witam,

Mam problem ze swoją Vectrą. Podczas hamowania (nawet nie gwałtownego) z 200 km/h kierownica mi bardzo drga (cała deska lata). Z prędkości ok. 100 km/h podczas normalnego hamowania nie odczuwam tego. Drugi problem to przy prędkości 100 - 120 km/h podczas jazdy kierownica również drży (nie tak jak przy hamowaniu, ale odczuwa się to). Klocki i tarcze z przodu zostały wymienione dwa dni temu.

z góry wielkie dzięki za info
horscik
Nowicjusz

Miejscowość: Lubliniec
  • 14 Sie 2009, 11:48

Przeguby wewnętrzne też się zużywają, i od tego mogą powstawać drgania.
    piotr2273
    Aktywny

14 Sie 2009, 15:39

Chodzi o ten przegub co "łamie się" przy skręcie?
    horscik
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubliniec

15 Sie 2009, 10:35

Jeśli wymieniałeś tarcze to mozliwe że są nierówno załozone, miałem tak samo.
    Proponuje je rozkrecić wyczyścić dokładnie miejsca gdzie zakladasz tarcze i załozyć jeszcze raz.
    TomMaster
    Nowicjusz

Miejscowość: Przeworsk

15 Sie 2009, 11:24

Jeżeli nie jest to związane z układem hamulcowym (drgania występują także
    podczas jazdy ze stałą prędkością),to problem może tkwić na przykład w nierównomiernym
    zużyciu bieżnika opon.Można sprawdzić wzrokowo czy nie ma na nich miejsc
    przetartych bardziej niż inne.Ten powód jednak łatwo wyeliminować,zamieniając przednie
    koła z tylnymi.Jeżeli nic się nie zmieni,to przyczyny można szukać chociażby
    w przegubach wewnętrznych.Często to właśnie zużyte przeguby(wewnętrzne,czyli te
    umieszczone bliżej skrzyni biegów) powodują takie właśnie trudne do zlokalizowanie drgania.

[ Dodano: Sob Sie 15, 2009 12:26 ]
    A napisz jeszcze czy przed wymianą tercz i klocków były te drgania.
    piotr2273
    Aktywny