Opel Vectra A -zapowietrzony układ benzynowy

17 Wrz 2008, 10:01

Witam. Rok 1992 2.0 benzyna na pełnej listwie wtrysków. Pękł mi przewód doprowadzający paliwo do listwy tuż przed listwą, wyciołem i wstawiłem nowy przewód. Mam problem z odpaleniem, pompa nie potrafi teraz wytworzyć ciśnienia jakie było wcześniej. Czy ta listwa wtrysków ma jakieś odpowietrzniki? Dodam że ten model nie ma charakterystycznego przepompowania po przekręceniu kluczyka jak to ma miejsce w monowtryskach. Pompa paliwowa działa.
I jeszcze jedno pytanko.
Skrzynia automatyczna. Podobno nie można holować aut ze skrzynią automatyczną bo coś może się uszkodzić w skrzyni...
prawda czy fałsz..?
Pozdrawiam.
Dj
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • 17 Wrz 2008, 11:57

Co do ciśnienia - musisz sprawdzić,czy nie jest uszkodzony regulator ciśnienia,albo czy go nie wymontowałeś czasami...
    Co do włączania się pompki - nie wiem jak to jest w tym modelu,bo nigdy na to nie zwracałem uwagi,ale nie tylko w monowtryskach jest wytwarzanie ciśnienia do uruchomienia silnika - w silnkacjh z wtryskiem wielopunktowym tez jest coś takiego,że po włączeniu stacyjki pompka włącza się na moment,by wytworzyć odpowiednie ciśnienie paliwa w układzie do uruchomienia silnika.Zainteresuj się tym.
    Co do holowania - nie powinno się tego robić w samochodach z automatem,ponieważ smarowanie skrzyni jest uzależnione od pracy silnka.Więcej znajdziesz tutaj - http://www.automat.pl/readarticle.php?article_id=9
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

26 Wrz 2008, 10:22

Wyjaśniło się. Powodem mojego problemu były nieszczelne przewody paliwowe. Z tyłu przy pompce puściły dwie opaski i był wyciek przez co pompka nie mogła wytworzyć prawidłowego ciśnienia.
    Dj
    Początkujący

Miejscowość: Wrocław
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda Civic - kompaktowy hatchback do miasta
      Podstawowa pięciodrzwiowa Honda Civic dostępna jest z dwoma silnikami benzynowymi VTEC Turbo: jednolitrową jednostką o mocy 129 KM i 1,5-litrowym silnikiem wytwarzającym 182 KM . W przypadku obu motorów auto można ...