Opel vectra B instalacja Tomasetto

10 Lip 2009, 13:40

Witam
Chciałabym się dowiedzieć, co może być przyczyną dziwnego zachowania samochodu podczas gaszenia. Mianowicie gdy przekręcę kluczyk aby zgasić auto coś huczy pod maską. To tak jakby coś grzmiało i za chwilę ustaje, oprócz tego trzęsie autem. Niedawno miałam wym ieniany filtr od gazu (i coś jeszcze, tylko nie wiem co, bo był u gazownika mój chłopak) przez kilka miesięcy nic takiego sie nie działo, wiec co mogło się popsuć. Proszę o pomoc, bo strach jeździć
omma
Nowicjusz

10 Lip 2009, 19:33

A ten odgłos pojawia się tylko przy gaszeniu auta po jeździe na gazie czy także po jeździe na benzynie?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

10 Lip 2009, 22:03

Na benzynie raczej nie. Całą zimę jeździłam na benzynie, bo nie chciał mi się na gaz przełączać, a jak już gaz naprawiłam, to nic się nie działo aż do teraz.
omma
Nowicjusz

11 Lip 2009, 17:47

omma to wyglada na efekt samozapłonu,często się to zdarza wtedy gdy przełącza się z gazu na benzynę tuż przed zgaszeniem silnika i szybko wyłącza silnik.Moja rada?!Nim wyłączysz silnik pozwól mu popracować na paliwie no właśnie gasisz go na benzynie?!Odpisz! :!: Jeśli tak to pozwól mu chwilę popracować na benzynie,objaw grzmotów oraz kierutania silnikiem powinien ustąpić,samozapłony bywają zabojcze dla silnika(szczególnie wału).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Lip 2009, 20:02

Dzięki za odpowiedź. Niestety nie gaszę go na benzynie. Dzisiaj jeździłam na benzynie i za każdym razem jak go odpalałam i gasiłam było wszystko ok. Zapomnałam jeszcze dodać, że zdażało się to także przy przełaczaniu z benzyny na gaz. Zdażyło sie to takze gdy byłam u mechanika i odłączał akumulator, przy przełączaniu na gaz również dudniło, a jak nie przy przełączaniu, to przy gaszeniu.
omma
Nowicjusz

11 Lip 2009, 20:37

Masz taki efekt jakby benzyna spalała się z gazem rownocześnie,wtedy występuje efekt właśnie taki jak opisujesz,może się mylę a może nie,tutaj może ci pomoc tylko zakład (gazownik).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...

11 Lip 2009, 20:52

Nie wiesz co mogłoby do tego doprowadzić i jeszcze jedno pytanie (może głupie) czy to jest niebezpieczne?
omma
Nowicjusz

11 Lip 2009, 21:19

Szkodliwe dla silnika ,nadpala zawory oraz wał dostaje w kość(krzywi się)Co mogłoby do tego doprowadzić?Może awaria układu odcinającego dopływ benzyny,trochę tej benzyny puszcza bo gdyby dużo, silnik by raczej zgasł ,to ciekawe gdyż LPG nie powoduje samozapłonu(spalania stukowego)ale gdy jest spalane razem z benzyną to dzieje się dokladnie tak jak opisujesz! Sprawdziłbym też przewody zapłonowe oraz świece!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Lip 2009, 13:44

Dzisiaj po uruchomieniu samochodu, czuć było benzynę. Działo się to za każdym razem jak odpalałam samochód, po przejechaniu krótkiego odcinka ustawało. Nie działo się tak gdy po odpaleniu samochodu przełączałam od razu na gaz. Czy to może mieć związek z ww problemem? Może faktycznie instalacja gazowa działa dobrze tylko jest problem z układem paliwowym
omma
Nowicjusz

12 Lip 2009, 14:03

Mnie się wydaje właśnie ,że problem tkwi w układzie paliwowym (benzynowym),gdy czuć niespaloną benzynę to świadczy o niedomaganiach tego układu ,jeśli na gazie samochód funkcjonuje normalnie to wykluczyłbym układ zapłonowy ,trochę za dużo benzyny podaje i nie jest spalana całkowicie.

[ Dodano: Nie Lip 12, 2009 15:13 ]
Zacznij od sprawdzenia sondy lambda,ile ma juz kilosow!?(naturalnie sonda)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Lip 2009, 14:30

Sonda była jakies 3 miesiące temu zmieniana. Zmieniałam ją ponieważ jeździłam dłuższy czas na benzynie i wydawało mi sie, że za dużo pali. Miałam również coś takiego, że podczas redukcji z 4 na 2 bieg samochód zaczął wyć jakby mu ktoś dodawał gazu (ja trzymałam nogę obok) i jechał dość daleko sam. Teraz po zmianie sondy jest czsem tak, że jak wciskam sprzegło to słychać, że obroty się zwiększają, po zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła wszystko wraca do normy.
omma
Nowicjusz