Opel Vectra B, LPG czy bena?

29 Gru 2014, 14:31

Witam,

zdecydowalem sie kupic Vectre B do 4,5 tys zł. Jestem z Wlkp, szukam silnika 1,6 lub 1,8. Stan jak najblizszy idealnego, bo chcialbym zeby autko posluzylo pare lat, napewno nie chce sprzedawac go po roku czasu i szukac nowego. I tutaj mam dylemat czy kupic w benie czy w gazie? wiadomo gaz taniej wychodzi ale czy nie zajedzie mi silnika? nie znam sie na tym, jeden kumpel mocno odradza mi kupowanie samochodu w gazie, co wy o tym myslicie? Jeździc będę glownie w miescie, czasami wyprawy do 50 km poza miasto, planuje przejezdzac do 400 - 500 km miesiecznie wiec chyba nie jakos bardzo duzo... Co z osiągami przy LPG?

mam pare wybranych w internecie egzemplarzy wiec najlepiej jak byscie mi doradzili ktory z nich ewentualnie jechac ogladac:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - dzwonilem do wlasciciela, podobno stan idealny, zero korozji, gaz sekwencja brc zakladany niedawno

[link do oferty na Olx wygasł] - rowniez dzwonilem, dwa slady korozji wielkosci paznokcia (na klapie od bagaznika i pod jednymi drzwiami), zaniepokoilo mnie ze wlasciciel powiedzial ze niedawno przy wymianie plynow widzial go od spodu i wygladalo to "dosc dobrze". Dosc dobrze to malo przekonujace wg mnie ale nie wiem co o tym myslec

o reszcie samochodow wiem tylko tyle co jest napisane w ogloszeniach

[link do oferty na Olx wygasł] - ewentualnie 2,0 w gazie

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł] - wiadomo dochodzą oplaty za rejestracje (ile?)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ktore z nich są godne uwagi? ktore odrzucić? co z cenami?

z góry dziekuje za pomoc:)
airwaves
Początkujący

Prawo jazdy: 29 07 1990
Auto: Nie mam

29 Gru 2014, 14:43

Na wstępie odrzuć wszystkie 1.6 bo 8v nie jedzie a 16v bierze olej. Później odrzuć polifty bo Cię na nie nie stać. Następnie auta sprowadzone na handel - ile dał za tą sztukę skoro musi zarobić? Zainteresował bym się tą pierwszą - przewijała się już na forum
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Gru 2014, 14:49

Dzwoń do gościa od pierwszej Vectry, wygląda bardzo ładnie, ma ją długo bo są flagi na rejestracji, cena nie jest wygórowana :yes:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Gru 2014, 14:51

ok dzieki wam obu:) szybko i konkretnie:)

jeszcze tylko w sumie takie pytanie - czy skoro 1,6 jest za słabe na ten samochod to 1,8 w gazie daje rade?
airwaves
Początkujący

29 Gru 2014, 19:02

A jak dawno był zakładany gaz? Bo przecież nikt normalny nie zakłada gazu żeby go zaraz sprzedać..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Gru 2014, 19:03

chyba w tym roku o ile dobrze kojarze
airwaves
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - nieograniczony dostęp do sieci
    Dzięki funkcjom systemu BMW i ConnectedDrive model BMW i3 Concept Coupe ma nieograniczony dostęp do sieci. Przy w pełni naładowanych akumulatorach układ napędowy BMW eDrive, w który wyposażono BMW i3 Concept Coupe, ...
    "Yellow boxy" na drogach - co to takiego?
    W Szczecinie pojawiły się tzw. "Yellow boxy" mają one na celu poprawę przepustowości ruchu w godzinach szczytu. U nas projekt pilotażowy ma pokazać czy takie rozwiązanie sprawdza się. Jeżeli okaże się że tak, a ...

29 Gru 2014, 19:08

No to coś musi być na rzeczy..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

29 Gru 2014, 19:11

niby "sprzedaje bo pogorszył mi się stan zdrowia i nie mogę prowadzić" - cośtakiego uslyszalem przez tel...
airwaves
Początkujący

30 Gru 2014, 00:32

czy taki brud na silniku oznacza coś złego? (vectra 1,8 w gazie)

Zdjęcie
airwaves
Początkujący

30 Gru 2014, 00:49

Jak dla mnie to tłusta plama pokryta kurzem i brudem. Jeśli tak - to bez obaw, zwykle takie plamy powstają przy rozlaniu się oleju podczas uzupełniania. Lepsze to niż błyszcząca się jak psu jajca pokrywa i cała reszta.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

30 Gru 2014, 19:02

moglibyscie jeszcze sie wypowiedziec na temat tej vectry?

i tej meganki chociaz za 3 tys to bankowo coś jej jest [link do oferty na Olx wygasł]
airwaves
Początkujący

30 Gru 2014, 19:10

Bardzo ładna ta Vectra, zaryzykuję stwierdzenie że dobra na żółte tablice za jakiś czas :shock:
Meganka ma się do tej Vectry nijak
Koniu
Forumowicz VIP

30 Gru 2014, 19:12

A nie wydaje Ci sie ze te drzwi są w innym odcieniu niż ta cała d..a tej vectry?
airwaves
Początkujący

30 Gru 2014, 19:16

To prawda, tył jest w innym kolorze jednak w takim budżecie i przy tak starych autach ma to mniejsze znaczenie. Rzecz do sprawdzenia
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

30 Gru 2014, 19:18

Pewnie nadkola robił. Grunt że nie jest krzywo spasowane nic..
Koniu
Forumowicz VIP