Opel Signum do oceny

24 Lut 2015, 19:34

Witam. Szukam samochodu w przedziale 15-16 tys zł. Oglądałem dzisiaj Opla Signum z 2005 roku.
Tutaj link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochód generalnie został sprowadzony przez "znajomych" członka mojej rodziny. Znajomi Ci zajmują się sprowadzaniem samochodów z Niemiec. Właśnie ze względu na fakt że są to "znajomi" mam nadzieję że nie próbowaliby wcisnąć jakiegoś trefnego auta... Ale jako zupełny laik, nie potrafię ocenić czy to auto jest w porządku i pytam Was. W dodatku po oferowanej cenie i oględzinach, nie jestem pewien co do stanu i historii auta i mam bardzo duże wątpliwości...
Samochód oglądałem dzisiaj(w dwie osoby). Pierwsze co się rzuca w oczy to niska cena. Z tego co patrzyłem na otomoto, średnia cena 10-letniego Signum to ok. 20-21 tyś zł.... A cena oferowana za ten model to 15 400 zł a nie jak w ogłoszeniu 15 900. Panowie zapewniali mnie że auto ma orginalny przebieg, książka serwisowa prowadzona do końca(jeśli dobrze pamiętam ostatni wpis w roku 2013 z przebiegiem ok 170 tyś km).
Co do szyb to tylna, tylne boczne i bodajże lewa boczna(nie jestem pewien co do tej) z roku 2004. Prawa boczna z roku 2003, a przednia aż z 2001(nie jestem pewien czy "jedynka" na szybie to rok 2001 czy 2011) Panowie tłumaczyli to w ten sposób że po prostu starsze szyby zostały użyte przy produkcji, te zaległe w magazynach itp. a ważne jest to że szyby nie są młodsze niż samo auto. Ale dla mnie to jest bardzo podejrzane, ale może faktycznie tak się robi ? Dodatkowo zapewniają że auto jest bezwypadkowe, lakier oryginalny, sprawdzony miernikiem(sam nie sprawdzałem).
Czekam na Wasze opinie, z góry dziękuję.
Acidsky12
Nowicjusz

Auto: nie mam

24 Lut 2015, 19:44

Sama cena świadczy o tym, że coś jest nie tak z tym autem. Poza tym to Ostrów Mazowiecka - zagłębie handlarzy i cudotwórców. Ja bym odpuścił, bo skończy się kłótnią z rodziną i utratą "znajomych".
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Lut 2015, 20:10

Ten samochód sprawdzany był nie tyle miernikiem lakieru ile bardziej kebabem czy ewentualnie hamburgerem. Przedni zderzak ma winnym kolorze,tylna klapa kompletnie inna i odstająca stąd też rok szyby inny i niższa cena.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

24 Lut 2015, 20:20

Tacy oszuści co gadają. że bezwypadkowy, oryginalny lakier, a ewidentnie widać, że nie to powinni być regularnie prani :angry:
j0zek

24 Lut 2015, 20:22

Najlepiej zrobisz biorąc swój miernik i wykonując pomiar,wtedy będziesz miał pewność. A na kity z szybami też nie daj się narbać :no:
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2004

24 Lut 2015, 20:47

Miernika własnego nie posiadam... Ale oczywiście przed decyzją o zakupie sprawdziłbym lakier sam bardzo dokładnie no i oczywiście obowiązkowo stacja diagnostyczna, chociaż nie wiem czy sprawdzać na stacji diagnostycznej w tym samym mieście to byłby dobry pomysł, Ostrów jest dość mała ponad 20 tyś mieszkanców, a komisów dużo.
Właśnie ta przednia szyba, nie jestem pewien jaki to rok w ogóle, bo miała "jedynkę", po czym poznać czy to 2001 czy 2011 ?Może ktoś wie ? Z resztą bardzo dziwne żeby nie powiedzieć śmiesznie by było jeśli auto z 2005 roku miałoby wstawioną fabrycznie szybę z 2001. No a jeśli z 2011 to też wiadomo...
Ja jak pisałem, w sprawdzaniu aut, jestem kompletnym laikiem, wiem tylko tyle ile się naczytałem czy naoglądałem.
Dodatkowo mam się zdecydować dość szybko, bo "inni" klienci czekają. Mam wrażenie że po prostu chcą się tego auta pozbyć.
Tyle razy czytałem tutaj tematy, oceny innych aut i tak się zastanawiam jak Wy możecie rozpoznać że poszczególne elementy są w innym kolorze/odcieniu. Ja się przyglądałem można powiedzieć "przez lupę" tym zdjęciom i nic takiego nie widzę, jedynie może jakieś refleksy wynikające z różnego kąta padania światła. Nie żebym kwestionował Wasze opinie, po prostu jestem ciekawy po czym to poznajecie :)
Acidsky12
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...
    Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...

24 Lut 2015, 20:52

Spójrz na czwarte zdjęcie na tylną klapę, przecież to zupełnie inny odcień, porównaj jak wygląda kolor zderzaka zaraz pod lampą, a kolor klapy. Jest ciemniejsza.

Na Twoim miejscu w ogóle bym tego auta nie sprawdzał, bo nie warto. Jak zapytasz czemu tylna klapa ma inny kolor to zmienią zeznania i będą dalej kręcić. Szkoda czasu i pieniędzy. Jakby auto było dobre to by się sprzedało. Są tylko 2 Signumy z tego rocznika tańsze na Allegro.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

25 Lut 2015, 00:18

Acidsky12 napisał(a):Dodatkowo mam się zdecydować dość szybko, bo "inni" klienci czekają. Mam wrażenie że po prostu chcą się tego auta pozbyć.

Ahahahah no to niech BARAN sprzedaje tym klientom, co za cwaniak. Skoro ma tkai popyt to niech spiernicza i sprzedaj etym zainteresowanym.
Porażka.

Odpuść sobie ten rozchwytywany szrot.
j0zek

25 Lut 2015, 01:19

Ossy napisał(a):Spójrz na czwarte zdjęcie na tylną klapę, przecież to zupełnie inny odcień, porównaj jak wygląda kolor zderzaka zaraz pod lampą, a kolor klapy. Jest ciemniejsza.

Fakt, jak się przyjrzeć to jest inny odcień, ale to nie jest po prostu winna oświetlenia, kąta padania światła ? Przyglądałem się w innych Signumach, w takim samym kolorze lub zbliżonym i na innych też jest taki efekt w postaci innego odcienia na tylnej klapie.

j0zek napisał(a):Ahahahah no to niech BARAN sprzedaje tym klientom, co za cwaniak. Skoro ma tkai popyt to niech spiernicza i sprzedaj etym zainteresowanym.
Porażka.

Może źle się wyraziłem. Powiedział żebym się dość szybko zdecydował, bo nie wie czy umawiać się z innymi klientami na oględziny auta.

Generalnie jestem już dużo bardziej na nie. Jednak ta niska cena i te szyby mnie za bardzo niepokoją. Boję się kupić auto powypadkowe, a kogoś kto się zna, z doświadczeniem, kto by pomógł przy oględzinach auta brak...
Acidsky12
Nowicjusz

25 Lut 2015, 01:40

Acidsky12 napisał(a):Może źle się wyraziłem. Powiedział żebym się dość szybko zdecydował, bo nie wie czy umawiać się z innymi klientami na oględziny auta.

Ale to jest standardowe określenie, żeby Ciebie zmusić do szybkiej decyzji.
Jakby miał innych klientów to miałby w doopie czy sprzeda Tobie czy jednemu z tych kilku klientów, którym rzekomo odmówi spotkania.

Oczywiście inny odcień klapy nie oznacza, że auto jest do bani, mógł mieć jakiegoś lekkiego dzwonka w tyłek i średnio ogarnięty lakiernik na szybko pacnął nie cieniując najbliższych elementów, aby złapać kolor. Kwestia tylko jak jest mechanicznie zrobiony, bo gdyby nie była naruszona konstrukcja to można by to zabrać i zrobić porządnie po swojemu.
Wszystko kwestia tego jak duży był dzwon/usterka, że było malowane oraz jak jest zrobione.
j0zek

25 Lut 2015, 07:29

Takie Signumy chodzą po 17-19k. Mnie już sam opis ohh ahh zniechęca :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Lut 2015, 20:11

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odpuściłem sobie to auto. :)
Mam pytanie co do Mazdy 5. Wie ktoś może jak jest z rdzą w tych modelach ?
Słyszałem że rdza lubi Mazdę 6, zarówno nadwozie jak i podwozie. A jak jest z 5-tkami ?
Ciężko znaleźć dokładne info na temat tego modelu.
Acidsky12
Nowicjusz

26 Lut 2015, 21:12

Rdza trochę mniej dokucza ale jest. Lakier jest miękki i widziałem parę z powycieranymi klamkami od wewnątrz. Jednak taka Mazda 5 to kwestia bardziej 20tys zł.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010