OPEL Vectra B - nie zapala

28 Lut 2016, 20:49

Witam,

w piątek odmówiła mi posłuszeństwa Vectra B. Przekręcam kluczyk, kręci kręci i nic, nie zapala. Dzisiaj wymieniłem świece, orginalne NKG BKR5EK, nie pomogło. Kable prowadzące do świec przeczyszczone, benzyna zalana. Od dwóch miesięcy był problem z odpalaniem, tzn trzeba było pokręcić kilka sekund dłużej żeby załapał, ale zawsze w końcu odpalał. W piątek zapalił dosłownie na ułamek sekundy i zgasł, teraz już nawet na chwile nic się nie dzieje. Olej w silniku jest, akumulator kupiony rok temu boscha, naładowany bo wszystko z reszty elektryki działa. Nie wiem co dalej grzebać, znawcą nie jestem ale lawety wzywać nie chce. Pomocy :) Opel Vectra B, 2.0 136 KM, benzyna + lpg, rocznik 96.

Pozdrawiam i licze na szybką odpowiedź bo potrzebuje samochodu na codzień
airwaves90
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: OPEL VECTRA B
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1996

28 Lut 2016, 21:28

Pompka paliwa pracuje? Iskra jest?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2016, 21:33

nie wiem, jak sprawdzić?
airwaves90
Nowicjusz

28 Lut 2016, 21:47

Hmmm, powiem szczerze - nie znasz podstaw, więc chyba lepiej będzie jak poprosisz o pomoc mechanika... Trudno tutaj opisywać co masz zrobić żeby te rzeczy sprawdzić.
Pompka paliwa powinna włączyć się na około dwie sekundy po przekręceniu kluczyka w stacyjce, a potem powinna zacząć pracować podczas kręcenia rozrusznikiem. Powinno ją być słychać ( takie buczenie ). Mozna też zdjąć przewód paliwowy, włożyć go do np. butelki i sprawdzić czy leci benzyna. Iskrę żeby sprawdzić, to trzeba wykręcić świecę i kręcić rozrusznikiem.
Inaczej chyba się nie da tego wytłumaczyć. Może dasz radę bez mechanika. Ale wartałoby też sprawdzić jeszcze ewentualnie ciśnienie paliwa. A tego sam już nie zrobisz.
Objawy są te same i na Pb i na LPG?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2016, 21:50

ok jutro po robocie sprobuje posprawdzac tak jak piszesz, tak, na lpg i benzynie to samo
airwaves90
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...