OPEL VECTRA B SZARPIE NA 1 I 2 BIEGU

23 Cze 2013, 17:19

OPEL VECTRA szarpie przy zmianie biegów i przyspieszaniu

Witam jestem posiadaczem opla vectry b. Mam taki problem że podczas zmiany biegów następuje szarpnięcie. Szczególnie przy zmianie z 1 na 2 i z 2 na 3. Szarpniecie jest również w momencie gdy przykładowo jadę na 3 biegu trochę ponad 2000 obrotów puszczam całkowicie gaz obroty nieznacznie spadną a w momencie gdy znowu dodam gazu nawet delikatnie to szarpie przez chwile ,potem przy wciśnietym pedale gazu do podłogi jedzie 10 na h i po chwili dostaje tzw. kopa już normalnie przyspiesza. Jeszcze zauważyłam jedną rzecz. Na parkingu jadąc na jedynce bez wciśniętego sprzęgła ani gazu najpierw przez około 10 - 15 metrów jedzie normalnie aż nagle zaczyna szarpać (mocniejsze szarpnięcia ). Ostatnio miałam wymienianą sondę lambda ,wszystkie filtry i oleje . Ale to nie pomogło. Mechanik oglądał świece mówił że może by spróbować je wymienic ,ale konkretnie nie wie o co chodzi.
2 mechaników nie wie o co chodzi ,może WY pomożecie?
iwona1969
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 11 2007
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: OPEL VECTRA B
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Cze 2013, 19:11

to szarpanie to chyba urok starych samochodów. W żadnym aucie, które miało powyżej 15 lat nie miałem tak, że po puszczeniu sprzęgła samochód powoli się toczył. Każde szarpało. Nie wiem czego to może być wina, ale może tutaj się dowiem :D
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

27 Cze 2013, 14:24

To auto nie ma powyżej 15 lat :D
Moim zdaniem tak nie powinno być ,że stare auto to będzie szarpać ,BZDURA
Części do auta sa kupowane nowe ,nie ze szrotu.
Komputer wykazał 0 napięcia na sondzie lambda ,po wymianie sondy auto przestało gasnąć , ale były jeszcze szarpniecia . Postanowiłam wymienić świece i auto jezdzi super ,nie szarpie, nie muli , szybko się rozpędza :ok:
iwona1969
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 11 2007
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: OPEL VECTRA B
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna