Opel vectra b

31 Sty 2011, 13:56

Witam, piszę tu dopiero drugiego posta więc proszę o wyrozumiałość. Otóż, jak w samochodzie opel vectra b ( po liftingu ) można podciągnąć pasy bezpieczeństwa bo muszę je wsuwać ? I o chodzi z płynem do wspomagania ? Tylko proszę się nie śmiać, jak to można nie wiedzieć takich rzeczy.

PS. Jeżeli ktoś będzie chciał napisać coś w stylu "widać, że to baba" to niech sobie daruje, bo takie wiadomości świadczą tylko o jego niskim poziomie inteligencji.
Urszula__92
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

31 Sty 2011, 14:54

Urszula__92 napisał(a):jak w samochodzie opel vectra b ( po liftingu ) można podciągnąć pasy bezpieczeństwa bo muszę je wsuwać

Czyli masz na myśli, to, że nie zwijają się samoczynnie po ich odpięciu? Jeżeli tak, to pozostaje tylko wymiana. Pasów bezpieczeństwa się nie naprawia z wiadomych powodów. Od razu uprzedzam też, że nie warto montować pasów używanych - nigdy nie masz pewności na 100% czy nie były naprawiane. A to jest karygodne i ci, co to robią są ludzmi nieodpowiedzialnymi. To tyle na temat pasów bezpieczeństwa.

Urszula__92 napisał(a):I o chodzi z płynem do wspomagania ?

To znaczy się, że o co ci chodzi? Jest taki olej do wspomagania np. kierownicy w samochodzie.

Korzystając też z okazji zapraszam cię tutaj oraz tutaj . To taki przywilej kobiet na naszym forum :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2011, 15:07

Dziękuje za wyrozumiałość. Zadaje takie pytanie bo to jest moje pierwsze auto i chyba to jest zrozumiałe.

Tak, chodzi mi o płyn do wspomagania - układ kierowniczy.

Yhm czyli sprawa z pasami już rozstrzygnięta.
Urszula.
Urszula__92
Nowicjusz

31 Sty 2011, 15:25

Urszula__92 napisał(a):Yhm czyli sprawa z pasami już rozstrzygnięta.

W tej kwestii nie ma wogóle nad czym dyskutować. Chyba, że nie cenisz swojego zycia i jest ci wszystko jedno, w jakim stanie wyjdziesz z ewentualnej stłuczki bądz wypadku. Z pasami używanymi bądz naprawianymi to motoda rosyjskiej ruletki. Wybór pozostawiam tobie :cool: .

No a co z tym olejem do wspomagania? O co ci chodzi z nim?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sty 2011, 15:33

Dla mnie życie jest bardzo ważne więc nie ma innej opcji jak wymiana. Zakładanie używanych, jak wcześniej wspomniałeś, to kompletne głupota.

Z tym olejem chodzi mi o to, jak go uzupełniać, i gdzie mam go wlewać ? Obejrzałam wszystko pod maską i oprócz pojemników na płyn hamulcowy, płyn do spryskiwaczy, płyn chłodzący oraz olej silnikowy nie zauważyłam nic innego. Albo jestem niekumata albo to działa na innej zasadzie.
Urszula.
Urszula__92
Nowicjusz

31 Sty 2011, 22:25

Urszula__92, Skoro to Twoje pierwsze auto to polecam zakup książki do niego. Coś w stylu "Sam naprawiam Opel Vectra B" albo "Utrzymanie i eksplatacja Vectra B" Możesz takiej książki poszukać w internecie albo na portalu chomikuj pl lub po prostu kupić na allegro. W tej książeczce znajdziesz wszelakie informacje dotyczące gdzie/jak/kiedy dolewać płynów oraz wiele innych cennych porad :)

A jeśli jesteś leniwa to podeślij na PW swojego maila a wyślę Ci taką książkę w formacie pdf.Podaj tylko rok auta i pojemność silnika.

Pozdrawiam.

P.S: Co do pasów, nie podzielam w 100% zdania, że nie wstawia się używanych lub nie naprawia się ich. Opinia moja wyrobiona jest na podstawie własnych doświadczeń ;)
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Co potrafią skrzynie biegów? Ręczna czy automatyczna?
    Wytworzenie momentu napędowego to dopiero połowa sukcesu samochodu – moment ten trzeba jeszcze przenieść na koła. By odbywało się to efektywnie i komfortowo, ŠKODA opracowała szeroką ofertę układów napędowych ...

31 Sty 2011, 22:35

nie jestem leniwa i z chęcią sama sobie poszukam.

dziękuje :)
Urszula.
Urszula__92
Nowicjusz