Opel Vectra C brak świateł cofania

20 Sie 2020, 13:46

Cześć wszystkim. Pacjent to Vectra kombi 2.0 turbo 2006 r. Problem polega na tym że nie mam świateł cofania. Został wymieniony czujnik na nowy nic nie dało. Zworka na wtyczce od czujnika też nic nie daje. Wiązka między czujnikiem a skrzynką pod maską sprawna. Światła cofania uruchomione testem działają. Została mi jeszcze do sprawdzenia wiązka od komory silnika do bagażnika ale nie do końca wiem który to kabel w bagażniku. Może ktoś miał podobny przypadek? Z góry dziękuje za pomoc
Batkus
Nowicjusz

21 Sie 2020, 10:11

Batkus napisał(a):Zworka na wtyczce od czujnika też nic nie daje.
Nie dochodzi napięcie do czujnika i prawdopodobnie może to być problem przerwanej wiązki która idzie do tego czujnika. Tu musisz ją sprawdzić dokładnie.
Batkus napisał(a):Światła cofania uruchomione testem działają. Została mi jeszcze do sprawdzenia wiązka od komory silnika do bagażnika ale nie do końca wiem który to kabel w bagażniku.
Skoro przy teście działają to raczej ta wiązka będzie ok.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Sie 2020, 10:36

Batkus napisał(a):Światła cofania uruchomione testem działają

Tak więc wiązka do świateł jest cała. Należałoby się zająć poszukiwaniem uszkodzenia zasilania do włącznika świateł cofania w skrzyni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2020, 21:23

Problem został rozwiązany. Pomogła wymiana skrzynki bezpieczników pod maską. Dzięki wszystkim za pomoc
Batkus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
    Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...