Kia Picanto 1.1 prawie nie odpala, traci moc, LEGNICA

21 Wrz 2020, 18:26

Hej, poszukuje elektromechanika lub kogoś kto ma oprogramowanie i podłączy się do mojego autka:

kupiona miesiąc temu Kia 1.1 65KM w gazie po przejechaniu półtóra tys km nie chciała się odpalić i zatrzymała się na przejeździe kolejowym..
Wybaczcie brak profesjonalizmu słownego, jestem dziewczyną, piosenkarką, opiszę jak najlepiej umiem. Większość przeżyć opisanych podczas jazdy na gazie, ale problem z tym odpalaniem zarówno na gazie jak i na benie.

Od początku był w niej jakby problem z mocą: gaz do dechy a ona się rozpędzała jakby powoli. Kupiłam z palącą się kontrolką silnika, i sprzedający powiedział, że to kontrolka od sondy lambda, że dostaje zbyt bogatą mieszankę (tak pisali mu po podłączeniu komputera). Mimo to wszystko inne działało i pojechała ze mną w Beskid Niski, a teraz jeszcze byłyśmy pod Koszalinem, co prawda jakby powoli się rozpędzała (szczególnie jak byliśmy w niej w trójkę z bagażami, ruszała wolno jak rower), pod górkę też jakby traciła moc, chyba że jechałam z wykorzystaniem warunków geograficznych i po drogach ekspresowych/autostradach, to wtedy było nawet 140 było na liczniku, prawie całą drogę od Szczecina do Legnicy 130km/h

Dzień po powrocie z Koszalina mała wycieczka i 50 km od domu prawie nie odpala przed przejazdem kolejowym. Zatrzymał się chłopak i rozkminił, że jak się ją przygazuje, to przy 2 tys. obrotów rusza. I tak sobie wróciłam te 50 km, starając się jej w ogóle nie zatrzymywać i utrzymywać na 3 tys obrotów. Dziś wsiadam i po włączeniu silnika sam gasł za chwilkę. Zobaczyłam, że gdy go gazuję, to nie gaśnie, jestem w stanie wycofać, ale już nigdzie nią nie jechałam, silnik brzmi inaczej niż wcześniej.

Chłopak z przejazdu kolejowego mówi, że wygląda jakby któryś z cylindrów nie działał. Z kolei inny znajomy od aut (ale bez oprogramowania do Kii) mówi, że gdyby nie działał cylinder to by nie jechała 140, nawet z górki. Sugeruje że to własnie ten czujnik lambda, albo sensor map (?), że dostaje zbyt bogatą mieszankę i rzeczywiście przy dużych obrotach dostaje tyle powietrza żeby ruszyć. I że to raczej nie jest wielka naprawa

Proszę polećcie mi elektromechanika z Legnicy, który rozkmini temat i przy okazji nie wykorzysta tego że się na tym nie znam. Albo ktoś z forumowiczów jest w stanie do tego zajrzeć? Jestem w Legnicy jeszcze dwa dni, a potem dopiero od następnego wtorku. Bardzo chciałabym żeby ta moja pikantna już działała, z pełną mocą.

Maria
princess
Obserwowany

21 Wrz 2020, 18:42

Widzę ze tu jest grubszy problem i nie tylko przy odpaleniu ale i podczas jazdy. Ja myślę że mechanik który będzie w stanie odczytać błędy i je zrozumieć będzie też potrafił zdiagnozować problem ich występowania.

Spróbuj przez jakiś czas jeździć tylko na benzynie i wtedy obserwuj czy cały czas są takie same problemy z silnikiem nie tylko przy odpalaniu ale i z brakiem mocy podczas jazdy.

Generalnie problemów może być tu sporo i najlepiej zacząć od diagnostyki komputerowej i odczytania błędów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Wrz 2020, 19:57

dzieki za odpowiedź Rokiko. Własnie ja już nie chciałabym nią teraz już jeździć póki nie zostanie naprawiona, nie czuję się pewnie i chciałabym prosić o polecenie kogoś z moich okolic do diagnozy tego problemu..
princess
Obserwowany

22 Wrz 2020, 08:50

Tutaj nie ma co jeździć i co kombinować, tylko trzeba pojechać do mechanika, który podepnie się pod kompa i odczyta błędy. Bez tego jest to tylko gdybanie i przeciąganie w czasie, czasem nawet zniszczenie silnika i zwiększanie kosztów napraw.
Skoro nie odpala, to będzie problem albo z układem paliwowym - mam nadzieję, że benzyna w baku jest, bo potrzebna jest ona do uruchomienia silnika; albo z układem zapłonowym. A jak uda się odpalić, to trzeba sprawdzić co jest przyczyną słabego silnika. Może to być np. po prostu filtr paliwa, albo nawet filtr powietrza. Ale tak jak pisałem, jest to tylko gdybanie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000