Opel Vectra C czy Volvo S40

06 Mar 2011, 20:54

Zastanawiam się od pewnego czasu nad zmianą samochodu. Po głowie chodzą mi Opel Vectra C oraz Volvo S40 (rocznik min. 2004). Vectrę można mieć już za ok 20 tyś., a Volvo za 30 tyś. Między samochodami jest różnica cenowa tylko czy lepiej kupić Vectrę C czy dopłacić te ok 10 tyś do Volvo?
Ostatnio edytowany przez a1525714, 07 Mar 2011, 00:35, edytowano w sumie 1 raz
a1525714
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

06 Mar 2011, 21:47

Zdecydowane Vectra. Volvo jest na płycie Focusa i ma wiele podzespołów z Forda, czyli auto mniejsze.
Niektórzy tu mówią że nie lubię Volvo więc wystarczy że napiszę zajrzyj do ostatniego Motoru lub Auto Świata tam czytelnik opisuje jak mu sie to Volvo sypie i ile miał napraw, pisałem też tu na forum o 4 akcjach naprawczych XC60 więc odpowiedz sobie sam jak jest z jakościa tych aut i czy warto dopłacać.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

07 Mar 2011, 08:49

a1525714, sam planuje kupno s40, do tego moj ojciec jezdzi v50 -2,0 136KM i nie ma problemow wiec auto jak najbardziej godne polecenia a co do Twojego wybor to moze byc problem w porownaniu gdzyż tak jak zaznaczy fiko7, vectra jest wieksza wiec mozesz w niej sie lepiej czuc ale jezeli chodzi o wyglad zew to s40 wyglada duzo lepiej (takie jest moje zdanie) jezeli bedziesz chcial koniecznie opla zobacz jeszcze na signum auto podobne do vectry lecz zawsze lepiej wyposazone:)
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

07 Mar 2011, 09:28

Biedrona napisał(a):jezeli bedziesz chcial koniecznie opla zobacz jeszcze na signum auto podobne do vectry lecz zawsze lepiej wyposazone:)

Ktoś się już wypowiadał na temat signum na forum i były to raczej same złe opinie trzeba by poszukać. Osobiście brał bym Vectrę bo niektóre silniki mają na łańcuszkach.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

07 Mar 2011, 09:47

tutaj jest troche info o signum http://www.motofakty.pl/artykul/opel_signum_4.html w ich ocenie nie wypada tak zle
Biedrona
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: rzeszow
Auto: Honda accord VII

07 Mar 2011, 10:31

mam signuma i jestem bardzo zadowolony mam silnik 3.0 V6 184 konie CDTI - silnik bezawaryjny od 2004 roku do dziś - świetnie przyśpiesza sama frajda z jazdy - spalanie jak na taki motor świetne w mieście 9L na trasie możesz zejść do 5,5 Litra tylko po co ? mając taki motor w samochodzie chce się czerpać przyjemność z jazdy - jak wcześniej pisałem w postach często jeżdżę do Niemic (mam tam rodzinę) trasa liczy 1100km. signum daje radę na 1 baku przy ekonomicznej jeździe - poza tym komfort - duży samochód, wygodny

tak na marginesie omijaj silników diesla ale tych DTH 3.0 V6 <--- zdarzało się, że w tych silnikach występowały awarie - co do silnika 3.0 V6 177km CDTI i 3.0 V6 184 CDTI nie ma z nimi problemu - mam takiego od nowości obecnie 143tys. km i oprócz wymiany olejów i raz musiałem wymienić EGR fakt faktem japoński denso (oryginał) drogi 1790zł zapłaciłem. Mam 3 znajomych jeżdżących Signumem - dwóch z nich również ma 3.0 V6CDTI rekordzista ma 340tys. km. na cyferbalacie. kumpel ma 1,9 CDTI 150 też sobie chwali.

za dobrego Signuma będziesz musiał trochę wydać polecam ---> Signum jak już masz kupić samochód kup go w Niemczech ! niestety w Polsce handlarze sprzedają złomy przygotowane tylko na sprzedaż. (choć ten z allegro wygląda jak nówka ;-))
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

08 Mar 2011, 15:22

a1525714 napisał(a):Vectrę można mieć już za ok 20 tyś.

Jeśli znajdziesz Vectrę C za 20 tysięcy to nie zastanawiaj się długo, tylko uciekaj.
Dla VC z początków produkcji, oczywiście w dobrym stanie, nie powinieneś zapłacić mniej niż 23-24 tysiące.

Nie wiem co ludzie chcą od Signuma. Do słupka B jest to Vectra, a więc cały układ kierowniczy, napędowy itp. Tyle, że od Vectry różni się tyłem.
Więc jak słyszę, że ktoś jedzie na Siga a poleca Vectrę, to chce mi się śmiać :)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

19 Mar 2011, 21:27

Chyba jednak Vectra bardziej przypadła mi do gustu. Tylko teraz pytanie diesel czy benzyna + LPG. Jak kształtują się koszty napraw diesla? Ile powinienem wydać na zadbaną VC z początku produkcji?
a1525714
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa