Opel Vectra C kontrolka problemu z elektroniką

19 Cze 2024, 18:50

Podłączałem dziś akumulator. Omyłkowo podpiąłem najpierw minus a dopiero potem plus. Silnik odpalił normalnie. jednak pojawił się komunikat o niedziałającym świetle hamulca oraz pojawił się kontrolka (żółty samochód z kluczem pośrodku) informująca o problemach z elektroniką silnika. Mogłem coś uszkodzić nieprawidłowym podpinaniem akumulatora?
Damiencki
Nowicjusz

19 Cze 2024, 19:12

Podłaczyć komputer i odczytać błędy ..
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Cze 2024, 19:16

Niestety nie mam kompa. Stąd moje pytanie.
Damiencki
Nowicjusz

20 Cze 2024, 06:23

Odepnij akumulator jeszcze raz na min. pół godziny następnie podłącz ponownie. Jak będziesz miał dalej problemy z kontrolkami to bez sprawdzenia błędów z nawet najprostszym interfejsem nie obejdzie się.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Cze 2024, 19:58

Oprócz kontrolki żółtego autka z kluczykiem pojawia się komunikat o niedziałających światłach tylnych z lewej strony. Sprawdziłem żarówki świateł tylnych. Są w porządku, jednak się nie palą. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji, jaki bezpiecznik za nie odpowiada.
Damiencki
Nowicjusz

20 Cze 2024, 21:01

Może nie być bezpiecznika . Tylne oświetlenie jest załączane i nadzorowane przez tzw. moduł REC - tylna centralka elektroniczna . Z poziomu komputera diagnostycznego ( z programem dedykowanym do opla ) możesz sprawdzić o co chodzi jak i również wywołać testowo zapalenie poszczególnych świateł. Pomijając komputer powinieneś sprawdzić stan kostek /styków lampy
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...

20 Cze 2024, 21:11

A jaki program polecasz? Op-Com?
Damiencki
Nowicjusz

20 Cze 2024, 21:28

bonifacy napisał(a):Pomijając komputer powinieneś sprawdzić stan kostek /styków lampy
Sprawdż to .
bonifacy
Stały forumowicz

20 Cze 2024, 21:31

Nie sądzę, że jest to problem kostek, ponieważ problem pojawił się po założeniu akumulatora.
Damiencki
Nowicjusz