Opel Vectra C - od handlarza i ogólne pytania

03 Lip 2017, 21:56

Witam. Mam pytanie, co myślicie o tej ofercie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Więc tak, mam całkiem nie daleko do Ostrowii Mazowieckiej i mógłbym osobiście go zobaczyć, ale czy warto ? Przebiegiem, niby się nie sugeruję, ale wydaje mi się jak najbardziej realny jak na samochód z 2006 roku. Na forum wyczytałem, że polecacie te jednostki, ale w formie 2.0 turbo, 1.8 już mniej. Czy naprawdę 1.8 będzie aż tak słabe dla tej budy? A co z dieslami cdti ?
Pozdrawiam
btw199
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Thalia
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Lip 2017, 22:03

Ostrów Mazowiecka to zagłębie handlarzy - kombinatorów, a więc ostrożnie. Ta sztuka miała coś z przodem.
btw199 napisał(a):Na forum wyczytałem, że polecacie te jednostki, ale w formie 2.0 turbo, 1.8 już mniej. Czy naprawdę 1.8 będzie aż tak słabe dla tej budy?
nieuważnie czytasz :wink: polecamy również 1.8 z jedynym zastrzeżeniem osiągów. Turbo wiadomo, emocje w czasie jazdy większe, ale również spalanie w górę (choć bez problemu przyjmuje LPG), no i jednak wymagania serwisowe większe i droższe.
btw199 napisał(a): A co z dieslami cdti ?
1.9 są ok, ale jak mało jeździsz/dużo po mieście/na krótkich trasach to bez sensu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lip 2017, 23:05

Co do ogłoszenia to mi rzuciło się w oczy inny odcień zderzaka przedniego i tylnego prawe drzwi do tylnego błotnika nie bardzo leżą także coś tam się działo. Fotel dość mocno wygnieciony jak na 200k ale to dyskusyjna sprawa. Ale ogólnie w miarę ładny egzemplarz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lip 2017, 23:10

Fotele faktycznie złochane jak na 200 tyś, przy prawdziwym przebiegu 200 tyś są prawie jak nowe.

Zderzaki mają inny odcień, bo są malowane inną techniką, już od dawna w słońcu widoczny jest inny odcień.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

03 Lip 2017, 23:30

galakty napisał(a):Zderzaki mają inny odcień, bo są malowane inną techniką, już od dawna w słońcu widoczny jest inny odcień.
a wiesz może jaka to technika????Podejrzewam że nie wiesz tylko powtarzasz to co wszyscy. To Ci powiem technika jest ta sama tylko że karoseria dostaje podkład a el. Plastikowe odrazu idą w lakier (nie we wszystkich) i dlatego właśnie różni się odcień. Co do foteli to sprawa dyskusyjna widzę gorsze a auto jeszcze 200k nie ma. Jak ktoś troszkę waży lub jest mocno szeroki to wiadomo że szybciej będzie widać zużycie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lip 2017, 23:57

A mi w oczy rzuciły się drzwi i błotniki przód w innym kolorze
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...
    Silnik 2.5 TFSI - International Engine of the Year 2013
    2,5-litrowy silnik TFSI otrzymał międzynarodowe wyróżnienie dla najlepszego silnika roku 2013 "International Engine of the Year", w kategorii jednostek od 2 do 2,5 l. Tak zadecydowało jury złożone z 87 dziennikarzy ...

05 Lip 2017, 06:41

mike napisał(a):Ostrów Mazowiecka to zagłębie handlarzy - kombinatorów, a więc ostrożnie. Ta sztuka miała coś z przodem.

Też tak myślałem, że coś nie tak jest z przodem, ale to jedyna wersja 2.0 w moich okolicach.
mike napisał(a):nieuważnie czytasz polecamy również 1.8 z jedynym zastrzeżeniem osiągów. Turbo wiadomo, emocje w czasie jazdy większe, ale również spalanie w górę (choć bez problemu przyjmuje LPG), no i jednak wymagania serwisowe większe i droższe.

Źle się wyraziłem, miałem na myśli rzadziej, gdyż częściej w postach jest mowa o 2.0. Powiem wam jednak szczerze, że strasznie ciężko taką wersję 2.0 znaleźć, a nie mowa o dobrym stanie.
mike napisał(a):1.9 są ok, ale jak mało jeździsz/dużo po mieście/na krótkich trasach to bez sensu.

Dojeżdżam codziennie do pracy 25km, w mieście też trochę kilometrów zrobię, raz na tydzień zamierzam jeździć do szkoły 130km i od czasu do czasu w dalsze trasy, więc obstawiam, że lepiej sprawdzi się benzyna. Ale czy w ostateczności szukać diesla, myślałem o wersji bez dpf?
btw199
Nowicjusz

06 Lip 2017, 18:38

btw199 napisał(a):Ale czy w ostateczności szukać diesla, myślałem o wersji bez dpf?
DPF to wierzchołek góry lodowej. Nie zapominaj o tym, że masz jeszcze nietanie wtryski, EGR i wyższe spalanie, gdy jeździsz na zimnym silniku
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lip 2017, 08:44

mike napisał(a):DPF to wierzchołek góry lodowej. Nie zapominaj o tym, że masz jeszcze nietanie wtryski, EGR i wyższe spalanie, gdy jeździsz na zimnym silniku

To samo właśnie myślałem, ale niestety 2.0 u siebie w okolicach nie znajdę.
Nie chciałbym zakładać nowego tematu, więc jakie marki polecilibyście oprócz opla w tym segmencie, czego szukać? Myślę, że satysfakcjonowało by mnie coś z turbo.
btw199
Nowicjusz