Opel Vectra C vs BMW E39 do 25tys.

15 Paź 2011, 12:35

Witam. Planuję zmienić samochód. Ze względu na to, że muszę na jakiś czas przeprowadzić się do Niemiec myślę, że lepszym rozwiązaniem jest kupić samochód tam. Czyli pieniądze jakie mogę wydać to od 4 do maksymalnie 4,800 tys EURO. Obecnie posiadam BMW E36 1.8 B+LPG M40 z 1992r. Samochód ma 827tys. km oryginalnego przebiegu z czego prawie 700tys. km na LPG i oprócz rozrządu, oleju, filtrów nic nie muszę wymieniać ( nie mówię o zawieszeniu, bo mieszkam w okolicy gdzie same dziury). Samochód spisuje się wzorowo, ale nie wiem czy teraz czas znowu na BMW. Jak już mówiłem mieszkam w okolicy dziurawych dróg i trochę denerwuje mnie twarde zawieszenie, ale za to na zakrętach trzyma się idealnie. No więc.. Czytałem opinii na temat różnych marek i spotkałem się z różnymi zdaniami. Wiem, że chce tym razem diesla. Moje typy to: Opel Vectra C 2.2 albo 1.9 ewentualnie 2.0; BMW E46 2.0; BMW E39 2.0; VW Passat B5 1.9TDI; AUDI A6 2.5TDI?? Nie wiem o tych silnikach prawie nic. Czy mógłbym prosić jakieś opinie o tych modelach, albo o jakiś innych typach?? Dodam tylko, że samochodem będę robić miesięcznie ok 3-3,5tys km i ma jeździć a nie stać u mechanika. Części w miarę tanie i z moich propozycji najmłodsze za tą kase to chyba Opel, ale nie wiem czy jest to lepsze rozwiązanie niż trochę starsze BMW. A jeśli chodzi o spalanie to wiadomo, że chodzi o jak najoszczędniejszy, ale jak spali do 7l/100km to przezyje. Proszę o opinie. Pozdrawiam
stiger26
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie
Prawo jazdy: 11 05 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mercedes W211
Silnik: 2.2 CDI 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kompleksowa modernizacja jednostek napędowych u Opla
    W latach 2012–2016 Opel wprowadzi trzy nowe rodziny silników i trzynaście nowych jednostek, co jest związane z odnowieniem oferty w tej dziedzinie w 80%. W tym samym okresie firma zaprezentuje również ...