Opel vectra c vs mazda 6

06 Lut 2011, 10:45

Moi rodzice planują zakup auta. Cena: do 25 000 zł. Najbardziej zależy nam na niezawodności, przestronności, dobrym zawieszeniu i stosunkowo niedużym spalaniu. Ja osobiście stawiam na mazdę. Spełnia wszystkie te wymagania, z tym że szybko pojawia się rdza, co trochę odrzuca mojego ojca. Zniechęca go też dosyć duży koszt serwisu. On na początku był bardzo zainteresowany passatem b5 fl, jednak za tę cenę można dostać egzemplarz starszy niż mazda i większym przebiegiem, do tego bardzo niepewnym. Jest jeszcze opel vectra c, ceny podobne do mazdy. No właśnie. Wybór trudny. Które auto polecacie i z jakim silnikiem? I na co zwrócić uwagę w wyborze poszczególnych modeli?

I czy ten egzemplarz jest godny uwagi? Czy można wierzyć temu niby "pewnemu" przebiegowi? Mieszkam niedaleko, dlatego mógłbym tam pojechać i obejrzeć auto.
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
ps. Jeszcze jedno pytanie odnośnie mazdy. Ktoś powiedział dla mojego ojca, że japończyki trzymają 10 lat, a potem rozsypują się, natomiast niemieckie samochody jeżdżą i nawet ponad 20 lat. Chciałbym zweryfikować tą informacje na forum, bo bardzo trudno mi w to uwierzyć.
Glenn
Nowicjusz

Miejscowość: podlasie

06 Lut 2011, 10:58

Pytasz o auta podobnej jakości,tak to prawda,Mazda jest niedostatecznie i oszczędnie zabezpieczone przed korozją! Ja osobiście postawiłbym na OPLA ,tańszy serwis.Zdecydujcie się,to wtedy dowiesz się,które silniki najlepsze.Różnica w cenie to ok 3000 na korzyść OPLA.Pamiętaj,Opelek to solidne auto a każde ,o które nie będziesz łbędzie się sypać po 10 latach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lut 2011, 11:09

Z tego co się orientuje to mazda po 2005r miała poprawioną ochronę antykorozyjną.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

06 Lut 2011, 15:31

A jak jest z zawieszeniem w oplu?
Glenn
Nowicjusz

Miejscowość: podlasie

06 Lut 2011, 16:02

Trwałość przednich wahaczy(sworznie) poprawiono w 2005 r,do tego czasu były problemy z trwałością,czyli? Patrz na te elementy zawieszenia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lut 2011, 22:34

W tej kwocie raczej nie ma szans na jakiekolwiek auto młodsze niż 2004-2005 :)
Oba są porównywalne. Sam miałem podobny dylemat, ale trafiła się Vectra i ją kupiłem.

Silnik musisz sobie sam wybrać, zależnie od przebiegów jakie robisz.
Z diesli w tej kwocie masz 2.0dti i 2.2dti. Pierwszy ciut za słaby, drugi dość popularny.
Z benzyniaków masz 1.6 (zdecydowanie za słaby) 1.8 (daje radę) i 2.2. Pozostałe jednostki za taką kasę są nieosiągalne.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

08 Lut 2011, 22:46

mazda lepsza ale za tą kasę tylko benzynka
mariusz
ontegoniewie91
Początkujący

Miejscowość: siedlce
Prawo jazdy: 07 09 2009
Auto: opel astra 1.7d