Pierwsze autko do 4000 zl

06 Lut 2011, 16:17

Witam. Chcialem pomoc kumplowi w kupnie auta. Kwota jaka chce na nie przeznaczyc to jakies 4000 juz z oplatami. Ma to byc auto male, ekonomiczne i bezawaryjne ( hatchback 3/5D lub coupe-musi jezdzic bez zarzutu, nie psuc sie ani gnic tak szybko, bedzie dobrze wspolpracowac z gazem , palic do 8 l gazu na 100 km w miescie. Nie bedzie robic wiecej jak 20 km dziennie ( do szkoly i z powrotem ). Pojemnosc do 1.5 max. Marki ktore go interesuja to toyota , honda, mazda, opel, skoda i peugeot. Myslal nad corolla VII gen, peugeotem 306, oplem astra I, skoda favorit, honda civic IV lub V. Co o nich myslicie? Mile widziane inne propozycje
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 13 08 2012
Auto: Na razie brak :)

06 Lut 2011, 16:30

Ja bym polecał audi 80 b3. Z tego co wiem to jest on mało awaryjny no i gnić też nie powinien.Polecam tez bmw e30 (za 3 tys. coś znajdziesz) tylko to trochę pali (no w końcu bmw;) ). Myślę że pomogłem ;)
ProCenttt
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

06 Lut 2011, 16:32

Niestety nie przepada za bmw choc audi by przemyslal-identyczny gust ma jak ja :D

[ Dodano: 6 Luty 2011, 16:11 ]
Jakies dalsze propozycje ?
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

06 Lut 2011, 17:36

Peugeot 106 1.0/1.1. Spełnia wszystkie warunki. 306 może się nie mieścić w 8 litrach gazu w mieście, natomiast 106 na pewno to zrobi. Wiem, bo miałem 106 1.0, i za 20zł się jeździło i jeździło... Najlepiej brać 1.1, bo osiągi bardziej odczuwalne, a spalanie identyczne, chociaż jeśli się trafi zadbany 1.0, to też brać. Na miejscu kolegi szukałbym czegoś z I generacji do 96 roku, aby było zadbane i z gazem, bo za tyle to nowszego w dobrym stanie z gazem nie wyrwiesz.

Na co uważać? Na tylną belkę, popatrzeć z tyłu wprost oddzielnie na każde koło i zobaczyć czy w miarę prosto stoją (jakieś tam minimalne odchylenie możliwe), posłuchać czy podczas jazdy nic nie skrzypi z tyłu, wsadzić kogoś na tył na czas jazdy testowej, pojechać na szarpaki. Często ludzie mówią, że to amortyzatory czy inne pierdoły, aby wcisnąć kit, ale to trzeba właśnie potwierdzić na stacji diagnostycznej. Jeśli będzie garażowany, to możliwe że lakier będzie ok, a jeśli dłuuuugo stał na podwórku, to możliwe że będzie schodził bezbarwny z dachu.

Powodzenia w szukaniu. :smile:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

06 Lut 2011, 18:32

8l gazu to spali silnik max 1200-1300 więc ja ze swojej strony polece Fiata Punto I z motorem 1.2 75KM.Jeśli masz jakieś pytania do tego auta to wal śmiało.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lut 2011, 19:30

Myslal tez nad punto ale nie wiedzial za bardzo jak z awaryjnoscia. Fiaty lubia sie sypac podobno ale chetnie by sie zainteresowal nim.Slyszal duzo opinii-jedni ze sie sypie, drudzy ze jest dobrze ze nie i nie wiadomo komu wierzyc. W tym przypadku jak dbasz tak masz.Jak awaryjnosc ? Zmiesci sie jakis niezly egzemplarz w tej cenie? Podobno ten silnik w punto 1.2 75KM jest dynamiczny i oszczedny. To prawda ? Jeszcze prosil abym zapytal co myslicie na temat toyoty corolli 7 generacji od 1992 r. Bardzo powaznie mysli wlasnie nad tym samochodem.
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

06 Lut 2011, 19:51

Dobrze że dodałeś podobno,ja o Fiacie złego slowa powiedzieć nie moge,w rodzinie bylo pare,teraz po znajomych widze że też sobie chwalą.Kumpel od marca tamtego roku ma takowe Punto i jak narazie jest zadowolony,chciał nawet ostatnio zmienić na BMW ale mówi że zostaje przy tym bo ma już pewne auto.Dał za niego 4500zł,teraz mówi że jakby go chcial sprzedać to za 4tys.zł by go puścił.Tak,silnik 1.2 75KM średnio łyknie 7l benzynki więc jest nieżle.Blacha ocynkowana więc też nie gnije,ogólnie udane auto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Lut 2011, 20:00

A co do prosby kumpla daloby rade cos zawinac ? Czytajac opinie na autocentrum ze punto jest bardzo dobrym autem i nie ma tam wiele do roboty. A jak auta japonskie sie spisuja ? Podobno toyota corolla w swojej klasie najmniej awaryjne auto w 7 generacji ?
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

06 Lut 2011, 23:00

Zawinac tzn??
Barol
Awatar użytkownika

07 Lut 2011, 07:38

No powiedziec cos wiecej na temat toyoty :-)
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

07 Lut 2011, 09:10

Z tego co mi wiadomo Corolla to dobre auto,przyjemnie sie prowadzi,jest przestronna.Jednym zdaniem: JAPOŃSKI GOLF ALE WIĘKSZY,PAKOWNIEJSZY,BARDZIEJ NIEZAWODNY.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lut 2011, 10:30

a mój starszy kupił sobie pare lat temu Hyundaia Accenta 1 generacji za 4,5 tys i jest mega zadowolony. Auto w ogóle nie gnije jak na 96rocznik. Silnik 1.3, auto bardzo ekonomiczne, nie psuje się a części tanie. Polecam
bandzior85
Nowicjusz

Miejscowość: małe miasteczko
Auto: Opel Astra 1.4 16V

07 Lut 2011, 17:31

Kolega zdecydowal sie na corolle i poszukuje jej. Macie jakies propozycje?
Pan XXX ¥¤
sekacz19
Początkujący

07 Lut 2011, 18:11

Tak patrze na allegro i do 4tys to nic ciekawego nie ma.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lut 2011, 22:23

W mojej opinii najlepszym wyborem będzie astra I. Ekonomiczne, wszechstronny samochód który był produkowany aż przez 11 lat ( o czymś to świadczy), części ogólnie dostępne a w zadbanych modelach nie będzie problemu z awaryjnością
bartosz.s
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice