Opel Vectra C

26 Kwi 2011, 16:17

Witam. Chciałabym poradzić się Was w sprawie zakupu Opla Vectry C. Interesują mnie Wasze opinie na temat tego auta chodzi o to żebym nie miała z nim za dużo problemów ;)

Bezyzna czy diesel?
Jaki silnik?
Jak wygląda sprawa z zawieszeniem?
I czy to prawda że te auto jest tak awaryjne jak się o tym słyszy?

Z góry dziękuję za pomoc
rudzia
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowieckie

26 Kwi 2011, 17:22

Bardzo fajne auto i wcale nie jest jakos mocno awaryjne.
Silnik oczywiście benzyna, z dieslem może być sporo problemow i spore koszty.
Polecam silnik 3,2 ma fajne osiągi:)
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

26 Kwi 2011, 17:41

Powiedz ile rocznie jeździsz, miasto czy trasa, ile chcesz wydać na ten samochód.
Ogólnie Vectra C to godny polecenia samochód. Nie wiem jak benzynki jeżdżą ale 1.9 CDTI jest mało awaryjny, ekonomiczny i kulturalny.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Kwi 2011, 17:53

Jedyny słuszny wybór to 1.9 CDTI 150km Fiata, silniki 2.0 to jednym słowem padaka, jest zdecydowanie za słaby. Zawieszenie sprawuje się bardo fajnie ceny zamienników nie przerażają, wszystko zależy po jakich się jeździ drogach i jak się jeździ. Co do kosztów w dieslu jak się wie jak oszczędzać to każdą awarię można tanio zrobić. Tylko najważniejsze trzeba wiedzieć jak się do tego zabrać. W dzisiejszych czasach unifikacja części jest bardzo duża np. pompy/wtryskiwacze BOSCH są montowane w Renault, BMW, Fiat, Opel (silniki fiata), Peugeot itd. co rusz to te same podzespoły więc dziwią mnie opinie że ta sama pompa psuje się bardziej w jednym modelu niż w drugim :lol: po prostu masakra :shock:
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

26 Kwi 2011, 17:55

Więc tak.. rocznie około 25-30tyś. Na auto chciałbym przeznaczyć do 30tyś gdyby była taka konieczność mogę dołożyć.
Bardzo bym prosiła jakby ktoś mógł podesłać mi jakieś ciekawe linki na które warto zwrócić uwagę
rudzia
Nowicjusz

26 Kwi 2011, 18:10

Tylko kupując uzywanego diesla nie wiesz w jakim stanie jest turbina i wtryski wiec trzeba brac pod uwagę kupując diesla że koszty moga byc na poziomie kilku tysięcy na naprawę diesla.
fiko7
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AFT - Alternative Fuels Technology
    Rynek branży paliwowej nieustannie poszukuje technologicznych rozwiązań, które pozwolą zasilić auto w sposób jeszcze bardziej nowoczesny oraz dostosowany do norm ekopolityki. Nowe targi paliw alternatywnych ...

26 Kwi 2011, 18:38

Najlepszym sprawdzianem silnika jest analiza spalin, po niej można się wile dowiedzieć o stanie silnika. Poza tym można wziąć auto do stacji diagnostycznej i dowiedzieć się co nie co o jego stanie. Poza tym turbo można sprawdzić organoleptycznie (w wielu modelach jest na widoku, jak np. w C1 1.4 HDI) czy nie ma luzów wzdłużnych i poprzecznych. Teraz jest tyle metod na zamaskowanie bolączek że głowa boli. Poza tym wtryskiwacze są jak żarówki jedna poświeci 5lat druga 5 min :roll:
adammtv
Aktywny

26 Kwi 2011, 18:48

Tylko nie zawsze serwis stwierdzi że cos nie tak. Ja odebrałem auto po przeglądzie w ASO gdzie poprawiali mocowanie jakiejś rury od turbiny a po 2 dniach turbinka padła.
Z wtryskiwaczami w posci powyżej też jest wypowiedź że róznie może być więc kupno diesla wiąże się z dużo większym ryzykiem poniesienia sporych kosztów.
fiko7
Stały forumowicz

26 Kwi 2011, 18:52

Dzięki za wszystkie podpowiedzi ale moje pytanie nadal brzmi czy za 30tyś kupię taką Vectrę w dobrym stanie?
rudzia
Nowicjusz

26 Kwi 2011, 19:02

Ciężko powiedzieć (stan techniczny nie zawsze jest proporcjonalny do ceny) można po prostu przepłacić za szmelc. Nie ma reguły.
adammtv
Aktywny

26 Kwi 2011, 19:04

dp 30 tys bez problemu kupisz vectre c przed liftingiem, sam szukam GTS'a 2.2 DTI 125KM
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

26 Kwi 2011, 19:07

Panowie a może macie swoje jakieś ciekawe propozycje?
rudzia
Nowicjusz

26 Kwi 2011, 19:19

Fiat Croma 1.9 JTD 150km [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
adammtv
Aktywny

26 Kwi 2011, 19:38

Mazda 6, Ford Focus II, Opel Astra
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

26 Kwi 2011, 21:42

Croma na podzespołach Opla Signum więc ogólnie auto warte polecenia tylko niestety wystepowało w dieslu gdzie znajomy majac od nowosci turbinke musiał wymieniać.
fiko7
Stały forumowicz