Opel Vectra Kombi Diesel vs Peugeot 407 SW Kombi Diesel

31 Sty 2013, 11:13

Witam. Bardzo proszę o opinie na temat tych dwóch aut. Chciałbym wydać 20-25 tys. Na świecie pojawił się potomek i potrzebuję kombi, aby móc się spakować na wypady do dziadków :). 407-ke można dorwać w bogatym wyposażeniu za ok 23 tys. i trochę mnie to przekonuje bardziej w kierunku 407. Nie wiem jak z kosztami związanymi z użytkowaniem tych dwóch aut.
pysior1
Nowicjusz

Auto: VW Golf 4

31 Sty 2013, 12:14

Co do kosztów przy dieslach to tak :
Filtr czaste stalych DPF(tak sie nazywa w oplach), FAP(tak w peugeotach) strasznie problematyczne g... Na dłuższa metę trzeba czyścić albo wywalić(około 1200zl)
Koło dwumasowe w Vectrze koszt wymiany razem ze sprzeglem około 2500zl w pugach pewnie podobnie.
Czasami jeszcze padają zawory EGR, wtryskiwacze, turbiny.
Jak chcesz oszczedniej to moze te same auta ale z porządną instalacja gazową ?
Benzyniaki zawsze są mniej styrane i łatwiej dostać dobry egzemplarz.

Na diesle trzeba uważać, bo większość latała na firmach i Robiły po 100k km rocznie.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lut 2013, 19:58

Tylko, że ja także robię dużo kmów. Z resztą uważam że na gaz to powinny jeździć tylko wózki widłowe xD
A jakieś opinie posiadaczy tych aut?
pysior1
Nowicjusz

01 Lut 2013, 21:14

posiadam vectre c przed liftem, fajny samochod, przestronny, silnika 2.2 DTI nie polecam ( taki wlasnie mam :D ) ale warto kupic 1.9cdti 150km w manualu, w tych pieniadzach moze wyhaczysz wersje z nawi
kejran troche cie niepotrzebnie straszy, w mojej vectrze byly do wymiany tylko wtryski, reszta bezproblemowo ( a pamietajmy ze 2.2DTI jest awaryjne w porownaniu do 1.9CDTI) co do usterek to moze jedynie byc problem z przednim zawieszeniem ale to zalezy od przebiegu
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

01 Lut 2013, 23:04

Również użytkuje Vectre C 2005r po lifice 1.9 120KM no i przez dwa lata użytkowania konieczne było zdjęcie filtra DPF,wymiana kpl sprzęgła (dwumas na szczęscie był wymieniany i przynajmniej na min. 70k km jest spokój) oraz wymiana EGR.Na przyszłość zapowiada się regeneracja 2 wtrysków.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lut 2013, 02:14

Dziękuje Wam bardzo za opinie w tym temacie.
A czy macie jakieś doświadczenie z Peugeotem, tak dla porównania?
pysior1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zima nadchodzi !!
    Zapalanie krok po kroku Jeśli auto jest mocno zaśnieżone, dobrze jest w pierwszym rzędzie oczyścić tablicę rejestracyjną. A już bardziej na serio - okolice drzwi (lub całe auto, o ile jesteśmy pewni, że zapali) po to, by ...

03 Lut 2013, 18:04

407 przy bogatym standardzie za 23k? Na pewno nie a jeśli już to może francuska taxówka? 2 miesiące temu oglądałem 407 sw w bogatym wyposażeniu to za zadbaną z przebiegiem pow. 150 trzeba dać 28. Jeździłem obydwoma samochodami, VC 2.0 i 1.9 oraz 407 2.0. I dla mnie nie ma tu porównania bo zdecydowanie wykończeniem i komfortem jazdy wygrywa 407. Ale cenowo jest droższa.
L3X-T3R
Początkujący

03 Lut 2013, 18:27

W tym rzecz ze widziałem juz dużo ogłoszeń 407 z 2005/2006 z bogatym wyposaZeniem do 23k
pysior1
Nowicjusz