Opel Zafira A straszny hałas od kół i nie trzymanie kierunku

04 Mar 2009, 11:25

Witam,
mam problem taki jak w temacie. W moim Oplu ostatnio coś sie chyba psuje. Jak jadę (nawet nie za szybko bo w granicach 80km/h) to od strony kół dochodzi straszny hałas. W dodatku auto nie trzyma kierunku (ściąga delikatnie na lewo). Myślałem, ze to wina opon, bo już się wysłużyły i trzeba je było wymienić. Kupiłem nowe opony goodyeara optigrip bo maja być bardzo ciche. Faktycznie jest trochę ciszej ale nadal mnie ściąga na lewo. Co to może być? Zanim wybiorę się do mechanika chciałbym zasięgnąć rady, żeby wiedzieć o czym rozmawiać.
chubi
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• 04 Mar 2009, 12:23

wedlug mnie może chodzić o koncówke drazka ale jeżeli koło ci hałasuje to zobacz jak tam lożysko wystarczy podnieś fure i pokręcić kołem :wink:
    >>>kamil<<
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: zabrze

04 Mar 2009, 13:42

A jak z hamulcami,dobre są?Potworny hałas powstaje gdy są zjedzone klocki hamulcowe,moga niecałkowicie odbijać i też może przez to ściągać.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

04 Mar 2009, 23:12

A auto było powypadkowe ? Jezeli tak to mozliwe ze podłóżnica dostała i dlatego sciąga ;/
    Ale sprawdz kon.drążka kier. jak mówi kolega wyżej ;)
    zysiu
    Nowicjusz

05 Mar 2009, 13:51

auto nie jest powypadkowe - mam je od nowego.
    Hamulce były w zeszłym roku robione(tarcze i klocki). Auto hamuje jak należy, poza tym przez ostatni rok nie jeździłem jakoś szczególnie dużo.
    Natomiast jak pokręciłem kołem jak kolega wspomniał to faktycznie coś tam rzęzi i trzeszczy. Wiec to będzie chyba to łożysko. Boję się, że w końcu sie zatrze. Musze to naprawić, bo jak coś się sypnie w trasie to będzie lipa. Poza tym szkoda mi nowych opon. Ciągnie w lewo i nie sądzę, żeby wytrzymały to nawet goodyeary :) Muszę iść do mechanika. Nie wiecie ile może taka przyjemność kosztować i jak długo sie to naprawia?
    chubi
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

05 Mar 2009, 14:07

U mnie z przodu przychodzą dwa łozyska,za komplet Japońskich zapłaciłem tylko 36 zł,wymieniłem sam gdyz w Mercedesie łozyska przednie posiadając klucze wymieni na drodze ale już w takim Renault Clio nie tak łatwo było,gdyż nie moglem odkrecic tej śruby i musiałem jechać do mechanika,on tez miał problemy,dopiero gdy zmroził tę śrubę pusciła.Oryginalne łożysko kosztowało 80 zł ,za robociznę zapłaciłem 100 zł.Zamiennik nasz Polski kosztował 40 zł ale ja tobie proponuję f-my SKF lub FAG ,takie sobie zażycz.Myslę że nie zapłacisz wiecej jak 200 zł ,koszt całkowity.Zrób to jak najszybciej bo doprowadziłeś do tego,że to łożysko się już rozlatuje,napewno wcześniej słyszałeś szum z tego koła,jeśli ci się rozleci to laweta ciebie czeka jak nic.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Samoczyszczący się" samochód Nissana
      Mycie samochodu to niezbyt przyjemna, a w dodatku kosztowna konieczność. W odpowiedzi na to Nissan rozpoczął testowanie innowacyjnej powłoki lakierniczej, do której nie przylega błoto, woda ani zwykły brud. Być może ...

05 Mar 2009, 17:37

No niestety może to nie być tania naprawa . W tym samochodzie nie wymienia się samego łożyska , tylko cały zmontowany zestaw z piastą i czujnikiem ABS . Ceny ? Można zajrzeć na alegro . W zależności od ilości śrub koła , producenta to będzie od 150 do nawet 350 zł . ( 100 zł bez ABS-u ) Wymiana jest bardzo prosta , jak masz odpowiednie narzędzia zrobisz to sam .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

05 Mar 2009, 18:44

Z tego co wiem to ople mają przednie zawieszenie na MpPhersonie i jest tam łożysko wciskane przez prase a czujnik ABS jest na koronce od przegubu i nowe łozysko kosztuje 50zł (jest tak zrobione,ze nie ma prawa się rozpaść w czasie jazdy)-samemu nie radze się za to zabierać bo nie ściśniesz sprężyny i nie wybijesz samemu drążka z wachacza dolnego(ciężko jest) bo całe zawieszenie przednie trzeba wyjąć. Lepiej dać auto do mechanika i później podjechać na geometrie zawieszenia. A jak byś chciał wymienić końcówki drażków to koszt 45zł za szt.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2002

05 Mar 2009, 20:00

Heh......... no to według kolegi napisałem głupote :cry: Ale .... zaraz skocze do garażu i zobacze jak to jest naprawde - stoi taka a obok roczna Zafira B. Zresztą tak wygląda zwrotnica do zafiry [link do oferty na Allegro wygasł] i gdzie tam wciskać łożysko :shock: a tak się ma owe łożysko [link do oferty na Allegro wygasł] i z tego co mi wiadomo nic innego nie było :!:( poza ilością śrub koła i tego że jest abs lub go nima ) no chyba że się myle .Jak się myle to niech mi ktoś nastuka młotkiem po głowie .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

05 Mar 2009, 20:52

O kurde! Nie wiedziałem, że to takie skomplikowane jest. Nie wiedziałem również, że taki problem z tego wyjdzie :? No cóż, jutro lecę do mechanika i trzeba zostawić auto w warsztacie. Co do części to nie będę sie bawił w jakieś zamienniki. Nie chce kupować taniochy, którą będę musiał za jakiś czas znowu wymieniać. Poza tym ceny przez Was podane nie są jakieś szalone :D
    PhantomASA1 mówisz, że musiałem słyszeć wcześniej jakieś szumy. No właśnie problem w tym, że nie słyszałem nic zatrważającego. Dopiero jak zaczęło konkretnie szumieć to pomyślałem, że to przez zużyte opony. Ale tak jak napisałem kupiłem nowe i to nie byle jakie bo GY no i wtedy mniej szumiało ale nadal ciągnęło na lewo. W sumie zostałem wzięty przez tą awarię z zaskoczenia :) Ale tak to jest jak się człowiek za bardzo nie zna na samochodach :x Zastanawiam się dlaczego na przeglądzie nie wychodzą takie kwiatki? Ja jako laik samochodowy wiedziałbym co i kiedy wymienić.
    nie wszystko złoto .....
    chubi
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

10 Mar 2009, 11:06

wczoraj wieczorem odebrałem Opelka z warsztatu.
    Okazało się, że cały przód sie już powyrabiał. Do wymiany poszły łożyska i coś jeszcze ale z obu stron. Mechanik mówił, że praktycznie w ostatnim momencie przyjechałem. Podobno jeszcze trochę a jedno koło (to z lewej) by sie zblokowało. No cóż, dzięki za pomoc, bo pewnie jeździłbym tak długo aż w końcu coś by sie stało.
    Teraz jest wszystko OK. Cichutko i nie ściąga. Mechanik mówił jeszcze, że te opony GY, które mam są ciche, i że teraz jak mam zrobiony przód na pewno docenię ich walory jezdne. Póki co jest naprawdę nieźle 8)
    pozdrawiam
    nie wszystko złoto .....
    chubi
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika