Opel Zafira B 1.9 Z19DT - czasem nie dopala

02 Lut 2022, 10:33

Dzień dobry,

Poszukałem sporo na różnych forach ale nie znalazłem dokładnie takiego samego problemu. Zapaliła mi się kontrolka "auto z kluczem". Kod z OP-COM to "P0340-29" czujnik pozycji wałka rozrządu, przerwany obwód". Po psiknięciu KONTAKTEM w kostkę łączącą czujnik z wiązką za silnikiem na jakiś czas znikło ale pojawiło się ponownie po jakimś czasie i tak jeździłem pewien czas. Czasem auto nie chce palić ale jak poruszam kablami przy sterowniku, to idzie odpalić. Na 3 pinach z sterownika mam: 1 pin ma masę, 3 pin ma 5 [V] po zapłonie i na 2 pinie też 5 [V] i jest przejście między 2 i 3 pinem (zwarcie). Jakby zwarcie na przewodach ;/. Dane na OP-COM z czujnika są cały czas 0. W załączniku znajdują się zdjęcia kabli, które ruszam i reszta. Może mieliście coś podobnego?
atb666
Nowicjusz

02 Lut 2022, 10:36

Pomyłka, pin 3 to masa - ok, Pin 1 - 5 [V] i pin 2 - 5 [V]. Pin 1 i 2 mają przejście między sobą.
atb666
Nowicjusz

07 Lut 2022, 10:37

Drugi raz przewody spr. i nie ma przerw. Po rozkręceniu rozrządu klin na kole od wałka rozrządu wygląda dobrze (zdjęcia). Wymieniliśmy czujnik (BOSCH) i wyprostowaliśmy te wygięcie gdzie zaczytuje czujnik, plus pozbyliśmy się rdzy. Kontrolka i błąd zniknął. Teraz pojeżdżę i zobaczymy czy ten brak odpalania i ruszanie przewodami przy sterowniku miało coś wspólnego z tym czujnikiem czy to osobny temat.
atb666
Nowicjusz

07 Lut 2022, 15:34

atb666 napisał(a):ruszanie przewodami przy sterowniku miało coś wspólnego z tym czujnikiem czy to osobny temat.
jak teraz nic się nie będzie działo to odpowiedź jest prosta
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Mar 2022, 08:59

Witam wszystkich,

Po dłuższym czasie brak problemów z kontrolką jak i brakiem odpalania. Najprawdopodobniej ruszanie wiązką przy sterowniku było przypadkiem albo powiązanym problemem. Obecnie ani razu nie było tak, że auto nie chciało odpalić i nie zapaliła się kontrolka. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
atb666
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel powraca do sportu samochodowego
    Marka Opel powraca do sportu samochodowego, w tym także – z nowym modelem Opel ADAM – do rajdów samochodowych w ramach międzynarodowego programu oraz na tor z nową Astrą OPC w programie ograniczonym do ...