Mercedes CLA 250 - niepokojący dym

10 Lut 2022, 17:31

Witam, niedawno zakupiłem pojazd Mercedes CLA 250 z 2013 roku z silnikiem benzynowym 2.0 i 211KM.
Jest to mój pierwszy pojazd z silnikiem benzynowym ponieważ od zawsze jeździłem dieslami.
Samochód użytkuję już 2 miesiące i przez cały ten czas martwi mnie jedna kwestia.
Po odpaleniu samochodu z rur wydechowych wydobywa się biały dym taki jak na filmiku poniżej:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dym jest koloru białego i nie posiada żadnego zapachu. Na bieżąco kontroluję olej i płyny w zbiornikach i oleju i żadnego płynu nie ubywa.
Samochód dymi cały czas, szczególnie to widać w mieście jak samochód stoi na światłach. Raz jest to widoczne bardziej a raz mniej.

Filmik który nagrałem wyżej jest po przejechaniu 20km więc silnik osiagnął już prawidłową temperaturę. Na dworze jest +8 stopni.
Nie ważne czy przejadę 5 czy 50km to dymienie nie ustaje.

Jest się czym martwić, czy po prostu to normalne przy silnikach benzynowych i przy tej porze roku? Mam na myśli wilgotność powietrza i zwykłą parę wodną.
MrWhiskers
Nowicjusz

11 Lut 2022, 06:39

A dużo jeździsz po mieście na krótkich dystansach?
miszczprostej
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Auto: Skoda Octavia RS
Silnik: 2,0 TDI 230 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Lut 2022, 16:29

Jak na zewnątrz jest chłodno, silnik jest zimny, to taki dymek z rury to najnormalniejsza sprawa. Są auta, w których ten dym jest dużo większy. Chyba, że filmik kręciłeś jak na zewnątrz było na plusie jakieś 5 stopni, albo auto było rozgrzane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lut 2022, 11:40

Filmik który nagrałem wyżej jest po przejechaniu 20km więc silnik osiagnął już prawidłową temperaturę. Na dworze jest +8 stopni.

A jeśli chodzi o dystans to jeżdżę głownie do pracy 15 km w jedną stronę i później 15 w drugą.
MrWhiskers
Nowicjusz

13 Lut 2022, 20:45

Jeżeli poziom płynu chłodzącego jest ok, nic nie musisz dolewać, tak samo olej w silniku, to jedyne wyjście to chyba woda w układzie wydechowym, która odparowuje. Jak przygazujesz to jest więcej tego dymu? Jest gęściejszy?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2022, 17:26

Tak, podczas przygazowania dymu jest więcej.
Najbardziej to widac na postoju w nocy gdy za mną stoi inny samochód i podczas ruszania.
MrWhiskers
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...

16 Lut 2022, 17:40

Moim zdaniem przy takich przebiegach masz wodę w układzie wydechowym i ten dym to jej odparowywanie. Jak przygazujesz to nie widać żeby z rury wylatywały kropelki wody?

Zrób sobie jakąś wycieczkę poza miasto i po tym zobacz czy dalej będzie tak samo. Warto by tu przejechać jakieś 50km z wyższymi obrotami (min. około 2,5tyś.).
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2022, 05:25

Jaką odległość często pokonujesz w ciągu dnia? A na jak długo jedziesz?
krunker
Obserwowany