Opel Zafira B - brak ogrzewania i klapa ciepło / zimno - naprawa

11 Lis 2024, 12:27

Wow szczerze mowiac to nie wierzylem ze sie ktos odezwie po tylu latach !! Dzieki kolego ale wlasnie tego wkreta juz tez odkrecilem a glosnika to nawet nie bylo. Cala deska jest juz luźna w kazdym kierunku moge ją podnieść i bujać lewo prawo a jednak dalej (nawet na siłe szarpiąc) nie chce wyjść. Moze ominalem jakies klipsy/zaczepy? Albo jakies kable czy cos? Tak czy siak dzieki za pomoc!
Patryqs1990
Nowicjusz

11 Lis 2024, 12:45

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tam gdzie zaznaczyłem . W desce są kanały powietrzne które się tam łączą z nagrzewnicą . Deska nie wyjdzie tak na wprost bo przeszkadza rura poprzeczna i wiązka na n iej umieszczona . O ile pamiętam deskę trzeba podnieść mocno skośnie do góry aby to wyminąć .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lis 2024, 15:22

Udalo sie! Dzieki wielkie, mam jeszcze takie drugie pytanko odnosnie samej klapki i silniczka. Czy kiedy wsadze nowa klapke i przyczepie do niej silniczek to bede w stanie komputerem zaadaptowac/skalibrowac pozycje klapki? Czy musze podpiac silniczek, dac na najzimniejsze i wtedy wlozyc klapke i spiąć razem?
Patryqs1990
Nowicjusz

11 Lis 2024, 17:01

Na to pytanie nie odpowiem jednoznacznie . Na pewno nic nie adaptowałem komputerem . Złożyłem na tzw chłopski rozum . Klapę dorabiałem z dostępnych w szufladzie części . Nic co fabryczne . Ty jeśli masz klapę orginalną to zobacz czy aby nie jest tak że silniczek zepniesz z nią tylko w jednej pozycji . Nieregularny kształt trzpienia na silniczku i klapie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lis 2024, 17:29

Niestety da sie polaczyc w roznych pozycjach wiec chyba po prostu wloze klape tak zeby puszczala tylko zimne (bo tak wypada od grawitacji) nastepnie podlacze silniczek i ustawie na LOW i dopiero wtedy polacze wszystko, wydaje mi sie ze to ma sens
Patryqs1990
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...
    Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...