Opel Zafira czy Grand Scenic?

04 Paź 2008, 20:45

witam! mam problem ktory model wybrac zafira czy grand scenic. chodzi mi o diesle w granicach 30000-35000zl. prosze o podpowiedzi. z gory dzieki!
mallutki78
Nowicjusz

04 Paź 2008, 22:00

Jeżeli już musisz z tych 2 to zafira.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Paź 2008, 22:04

czemu jak musisz z tych dwóch ?? co byś mu innego tego typu polecić w tych pieniądzach ??

bierz zafire , wygodne w dość wytrzymałe i bardzo dobrze trzyma cenę
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

04 Paź 2008, 23:14

z mojej strony kolego stawiam na grand scenic. pozdrawiam
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

05 Paź 2008, 08:42

Zafira! Mniej awaryjne, dobre wykonanie... i niemieckie :)
yasiu18
Nowicjusz

05 Paź 2008, 09:23

przeciez zafiry swego czasu byly skladane tylko w Polsce a co polskie to najlepsze
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 Sportback g-tron
    Audi A3 Sportback g-tron to wielki krok marki na drodze ku zrównoważonej mobilności. Kompaktowy pięciodrzwiowy samochód, który zadebiutuje pod koniec 2013 roku, do napędu wykorzystuje Audi e-gaz, paliwo ...

05 Paź 2008, 21:28

Witam, mam ten sam problem od ponad miesiąca. Tyle że u mnie nieco niższa półka 25000 - 30000. Pierwsza myśl, to Zafira, bo niemiecka, a Scenic to francuski, a jak powszechnie wiadomo tych samochodów się nie kupuje. Ale... zacząłem zgłębiać wiedzę tajemną na temat tych dwóch samochodów i niestety tylko sobie namąciłem. Scenic, jak dla mnie jest ładniejszy, nowocześniejszy, bardziej funkcjonalny, ma np. silnik 1.9 o mocy 120KM, a Zafira 2.0 przy 101KM, co za tym idzie Zafira będzie bardziej zamulona. Oczywiście są inne silniki, np. 2.2 o mocy 125KM, ale chcąc kupić taki samochód za granicą musimy się liczyć z większą akcyzą i opłatami. Przy Scenicu problem ten mamy z głowy. Scenic jest bardziej oszczędny, a przy tym bardziej dynamiczny, to znów jego plus. Natomiast z tego co się zorientowałem Renault ma fatalny serwis i w mojej okolicy nie ma żadnego warsztatu specjalizującego się w Renault. Warsztatów Opla jest zaś na pęczki. Zafira oferuje wersję z łańcuchem rozrządu, czyli praktycznie bez wymiany. W Scenicu mamy tradycyjny rozrząd. W Scenicu jest dużo elektroniki, a to źle wróży. No i bądź tu mądry i pisz wiersze... Stwierdziłem, że kupię ten, który wpadnie mi w oko, bo jak tak będę się zastanawiał, to nic nie kupię.

Dodam parę linków, które jeszcze bardziej mogą namieszać, ale co tam :)

[link do Onet wygasł]
http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/ ... -1260.html
http://www.wysokieobroty.pl/auto/1,7146 ... &startsz=x
[link do autocentrum.pl wygasł]

Jak widać w testach na [link do autocentrum.pl wygasł] Grand Scenic ogólnie wypada lepiej.

Pozdrawiam
VW-Passat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Paź 2008, 09:43

Co by nie wybrał to i tak ostateczną decyzje należy podjąć po wcześniejszym obejrzeniu obydwu aut u jakiegoś sprzedawcy i jeździe próbnej, wtedy będzie pełny obraz tego co wcześniej się analizowało tylko w tabelkach na papierze i zdjęciach.
pirlo333
Początkujący

07 Paź 2008, 23:42

Jeździłem dziś Zafirą 2.0 101KM. Jakiejś szczególnej przyjemności i satysfakcji z jazdy nie miałem, ale to oczywiście subiektywne wrażenie. Na pewno w Zafirze jest więcej miejsca dla pasażerów z tyłu. Przesuwana tylna kanapa w sekundę powiększa pojemność bagażnika. Przyspieszenie znośne, jak na ten silnik i masę samochodu. Niebawem w obroty pójdzie Scenic. Zobaczymy...
VW-Passat
Nowicjusz
Awatar użytkownika

08 Paź 2008, 20:33

Ja już podjąłem decyzję. SCENIC. Za tę samą cenę mamy samochód młodszy o 2-3 lata, lepiej wyposażony, nowocześniejszy i wg mnie ładniejszy. Do tego silnik o lepszych parametrach i mniejszym spalaniu. Ponadto Zafira pod względem funkcjonalności wnętrza umywa się do Scenica.
VW-Passat
Nowicjusz
Awatar użytkownika