Opel ze Szwajcarii

21 Lut 2016, 13:42

Hej,
mam nadzieję, że niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem Astry :) ale pojawiły się wątpliwości:
umówiłem się z jednym panem na zakup auta w czwartek. Autko jest ze Szwajcarii, a ja czytając na różnych stronach jak mogą oszukiwać, naszły mnie wątpliwości, proszę o ich rozwianie:
- sprzedawca twierdzi, że całkowite koszty rejestracji auta jakie poniosę, wyniosą 250 zł;
- sprzedawca wystawia fakturę vat marża.
Z drugiego wynika, że on występuje bardziej jako pośrednik, tak?
Auto oczywiście stoi na blachach szwajcarskich, jest w Polsce.
Chodzi mi bardziej o fakt jakie dokumenty ten pan musi mi dać/pokazać, abym miał pewność, że poniosę żadnych innych opłat (ceł, akcyzy, vat, czegokolwiek - aż tak się nie znam, kupuję pierwszy raz z zagranicy). Czy umowa kupna musi być jakoś specjalnie skonstruowana, z zapisem w stylu "sprzedający oświadcza, że uregulował wszelkie kwestie podatkowe//akcyzowe/cłowe/itp. do przygotowania auta do rejestracji w Polsce" albo coś podobnego?
Jak się zabezpieczyć przed innymi opłatami? - żeby za jakiś czas się nie odezwała np. skarbówka, że muszę ile tysi wywalić jakiegoś podatku czy czegoś.
Jakie dokumenty muszę ja podpisać, jakie on musi abym miał dużą pewność nie robienia mnie w balona? Po prostu chcę mieć pewność, że zapłacę to 250 zł, wymienię rozrząd, olej, ubezpieczę OC/AC i z głowy.
Bardzo chodzi mi o weryfikację czy US nie dowali mnie jakimś podatkiem VAT albo coś?
Da się po numerze VIN sprawdzić czy pierwszym właścicielem była firma czy osoba prywatna?
ktatar156
Obserwowany

Auto: Opel Astra G

21 Lut 2016, 15:31

Zainteresuj się najpierw jakie są koszty kupna auta w Szwajcarii, zdaje się że tam jest całkiem spory podatek od eksportu samochodu, albo coś w ten deseń. Sprawdź w necie dokładnie te koszty, policz ile kosztowało przywiezienie na lawecie/nie lawecie auta do Polski, odlicz marże sprzedawcy/pośrednika min 2tyś i pomyśl sobie ile ten samochód kosztował na miejscu? A potem sprawdź na mobile.de co w tej cenie można tam zastać. I wtedy odpowiedz sobie dalej czy warto. Samemu...
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lut 2016, 15:34

Hej, sprawdziłem, cena sensowna, na pewno nie zaniżona. Tylko chcę uniknąć sytuacji kiedy US się do mnie dowali o VAT. Dlatego muszę się upewnić, że pierwsza rejestracja nie była na firmę tylko osobę prywatną. Da radę to zrobić?
ktatar156
Obserwowany

Auto: Opel Astra G
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...
    Jak sprowadzić swoje wymarzone auto z USA krok po kroku?
    Import auta z USA wymaga spełnienia szeregu formalności, które mogą przysporzyć nieco kłopotów osobom prywatnym podejmującym się tego zadania po raz pierwszy. Sprowadzenie samochodu z USA wymaga znajomości amerykańskiego ...