Opela Astra II 2.0 DTI lub 1.6 16V

03 Lis 2007, 00:32

Witam. Myślę nad zakupem Opla Astry II najlepiej kombi. Pod uwagę chcę wziąć 2 silniki: diesel 2.0 DTI 100KM oraz benzyne 1.6 16V 100KM. Chciałbym dowiedzieć się czegoś bliżej o tych silnikach w astrze jak się spisują, czy należą do usterkowych oraz czy są drogie w naprawach. Chciałbym również w miarę możliwości dowiedzieć się coś o Astrze II, jak wygląda eksploatacja itp. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

03 Lis 2007, 13:44

Jak kupowac Opla to tylko w Benzynie dizle maja słabe.

A jesli diesel to tylko VW albo Audi.
VW Bora 2003r 1,9TDI PRawo Jazdy kat.: B,C
voltman
Nowicjusz

Miejscowość: Jelcz-Laskowice

08 Lis 2007, 21:12

mówisz ze opel ma słabe diesle?dlaczego tak uwazasz?sądzisz ze sa awaryjne?
chicken19
Zaawansowany

13 Lis 2007, 20:42

Wlasnie ja slyszalem ze 2.0 DTI 100KM to dosc udany silnik malo pali i jest dosc zwawy jak na ta moc, o benzynie slyszalem tez, ze jest udany ale niestety jak to benzyna przy tej samej mocy bedzie palil wiecej. Prosze o wypowiedzi osob ktore mialy stycznosc z ktoryms z wymienionych silnikow.
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Lis 2007, 21:00

Witam:)

Silnik 2.0Tdi jest bardzo elastyczny, ma dość dobre wyciszenie i spala około 6 litrów na 100KM. Jest to udany silnik:)

Teraz 1.6:jak na kombi troche za słaby, elastyczny super pacuje, cichy, mało awaryjny. Wyciszenie tochyba najwieksza wada tego silnika. Przy dużych prędkościach myślę, że czasem przydałyby się solidne stopery!
Po miescie przy bezsensownie dynamicznej jezdzie pali 12, ale na trasie oszczednie ponizej 7 średni około 8.5:)

Myślę, że pomogłem:)
.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

14 Lis 2007, 12:41

O to mi chodzilo dzieki bardzo!!
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Lis 2007, 16:42

lukiwch napisał(a):O to mi chodzilo dzieki bardzo!!
proszę:)
myslę, że dokonasz właściwego wyboru

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

30 Paź 2009, 19:32

bardzo dobre, ja mmam(tzn moj brat ma)
mbcobretti
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

30 Paź 2009, 20:53

Jeżeli już masz coś wybrać z tych dwóch silników które podałeś to tylko diesel. Awaryjny w oplu jest tylko diesel 2.2DTI. Owszem, w tym też może się coś przydarzyć ale to są przypadki incydentalne. Jesli potrafisz jeździc dieslem, nie katujesz go na zimnym silniku a przed zgaszeniem po jeździe odczekasz ze 20s żeby turbina ostygła to będzie Ci ten silnik służył bardzo długo. No i jeszcze oczywiście pamiętaj o tankowaniu oleju na sprawdzonych stacjach bo od złego paliwa pada pompa wtryskowa i wtryski a to droga zabawa. Ogólnie wybór diesla wiąże się z droższą ewentualną naprawą ale za to zrobisz dużo więcej kilometrów bez remontu no i spalanie będzie bardzo niskie. A jeśli wybierzesz benzynę a szczególnie 1.6 16V to przyzwyczaj się do wożenia ze sobą bańki z olejem i dolewaniem go przy kazdym tankowaniu do pełna. Ten silnik bierze olej z urzędu, opel o tym wie i nic nie zrobi bo te silniki juz takie są i tyle. A im więcej ma przejechane tym więcej bierze, proste i logiczne. Jeśli już uprzesz sie koniecznie na beznyniaka co odradzam to tylko 1.6 8V choc ja na Twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawiał i brał diesla.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa