Oper Zafira A, płyn do chłodnicy

02 Lis 2014, 20:23

Mam pytanie odnośnie płynu do chłodnicy w samochodzie Opel Zafira A (1.8 benzyna). Samochód był sprowadzony z Niemiec, właściciel robił co roku przegląd w serwisie Opla i teraz pytanie odnośnie płynu do chłodnicy, ponieważ zauważyłam dość niski poziom w zbiorniku oraz wyświetlany jest co jakiś czas komunikat w komputerze pokładowym. Kolor płynu to czerwony (czy powiedzmy różowy), czytałam że do Opli są specjalne płyny zalecane przez producenta: Opel GM. Czy jeśli go kupie to mogę wlać bezpośrednio do zbiornika? Czy trzeba go rozrabiać z wodą? I jeszcze pytanie odnośnie tego czy można dolać płyn innej firmy?
latoka
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2008
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: nie mam

04 Lis 2014, 16:14

Najlepiej jak kupisz oryginalny, ale są też płyny innych firm które są całkowicie mieszalne z innymi. Decyzja zakupu należy do Ciebie.
Na płynie będziesz miał informację czy należy go rozcieńczać czy też nie, warto jednak przed wymianą sprawdzić temperaturę krzepnięcia płynu będziesz wiedział na czym stoisz i czy w zimie przy sporych mrozach nie będzie z nim problemu.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

FIAT 500 L - auto zbudowane z myślą o rodzinie
    FIAT 500 L - stylistycznie włoska nowość nawiązuje do miejskiej, kultowej 500-setki, jest autem zbudowanym z myślą o rodzinie. Będzie go można podziwiać podczas targów MOTOR SHOW 2013 w Poznaniu. Większością wymiarów ...