Opłacanie OC za zmarłgo...?? lub co innego z tym zrobić...??

24 Lut 2009, 11:42

Witam!

Mój Tata miał fiata 126p i opłacał za niego OC z bardzo dużymi zniżkami.

Gdy zmarł jakoś się na jego OC jeździło, ale co w sytuacji gdy termin tego OC się kończy??
Na infolinii z TU powiedzieli że OK i że można w imieniu zmarłego nadal opłacać... Agent ubezpieczeniowy też nie widzi tu problemu. Ale czy oby jest tak na pewno??

Dodam iż nie zamierzam robić sprawy spadkowej gdyż przy takim majątku nie wiem czy nie szkoda zachodu.

1)Czy nie narażam się tam na poświadczenie nieprawdy czy czegoś podobnego opłacając OC obniżone składki za zmarłego właściciela pojazdu, tym bardziej iż te zniżki by mi się nie należały??

P.S.
2)Co w przypadku gdybym się wstrzymał z opłaceniem składek... a później chciał wyrejestrować auto?? Czy ewentualne zaległe składki będą ściągane ze mnie jako wyrejestrowującego??

3)Czy do wyrejestrowania chyba nie trzeba mieć żadnego orzeczenia spadkowego??
swr
Nowicjusz

25 Lut 2009, 00:35

Żeby wyrejestrować auto musisz go sprzedać lub zezłomować a to może zrobić TYLKO WŁAŚCICIEL.
Więc bez sprawy spadkowej się nie obejdzie. Lepiej zacznij już teraz by nie mieć kłopotów w przyszłości.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

25 Lut 2009, 18:54

lepiej nie korzystać ze zmarłego. zezłomować grata, wziąć sobie trochę nowszego na raty i mieć spokój. A oc mozna sobie na kalkulatorach wszędzie wyliczyć, nawet online pzu ma .
newbeattle
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy system start/stop naprawdę oszczędza paliwo?
    Mam system start-stop w nowym samochodzie. Kilkadziesiąt razy dziennie potrafi się wyłączyć i włączyć na skrzyżowaniach i nic nie trzeba doładowywać akumulatora. Czy system start/stop na prawdę oszczędza paliwo? Jakie są ...