Współwłaściciel - Czy warto?

23 Lut 2009, 22:00

Witam, planuje zakup samochodu i chciałbym wziąć ubezpieczenie na siebie. Lecz z tego co patrzałem wyszłoby to strasznie drogo bo mam 19 lat i prawo jazdy dopiero od roku. Stwierdziłem więc, że może na mojego ojca byłoby taniej, bo on ma już chociaż 10% zniżki :lol: a ja byłbym współwłaścicielem. Więc teraz pytanie, czy jak bym zrobił tak jak napisałem to byłoby w ogóle taniej? czy z racji, że byłbym współwłaścicielem i tak by dowalili te +30% za mój wiek?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Iwan
Iwan
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

23 Lut 2009, 22:05

Bierz auto na współwłasność z ojcem. Będziesz miał zniżki w wysokości takie jak Twój tata.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Lut 2009, 22:47

A jaka jest różnica w składce pomiędzy tym jak by auto było tylko na mojego tatę a tym, że było by na nas obu? Są jakieś zwyżki w związku z tym, że ja też bym był dopisany?
Iwan
Iwan
Początkujący

24 Lut 2009, 00:59

Zwykle biorą pod uwagę tego kto ma najwięcej zniżek.

O szczegóły pytaj tam gdzie będziesz chciał się ubezpieczyć.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

24 Lut 2009, 13:36

posprawdzaj sobie wszystkie towarzystwa, warto, mozna zaoszczedzic kilka stowek, moj kolega ubezpieczal w zeszlym tygodniu auto i jego agent chcial od niego 1200zl poszukal, poszperal i znalazl za 650 w Link4. warto szukac.
on_24
Początkujący

24 Lut 2009, 15:46

Iwan napisał(a):A jaka jest różnica w składce pomiędzy tym jak by auto było tylko na mojego tatę a tym, że było by na nas obu? Są jakieś zwyżki w związku z tym, że ja też bym był dopisany?

To są niewielkie pieniądze. Jeżeli na OC wydasz 500-700 zł to nie wiem czy ta różnica wyniesie z 50 zł.

Większość ubezpieczycieli bierze tylko tego kto ma największe zniżki, reszta nie jest ważna.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasażerowie, nogi w dół!
    W Polsce ponad 90% kierowców i pasażerów zapina pasy(1). Mogą one jednak nie spełnić swojej funkcji, jeśli nie zapniemy ich prawidłowo i nie zajmiemy odpowiedniej pozycji. Kierowca powinien ustawić zagłówek, ...
    Nowa Mazda6 zaawansowana technologia i-ACTIVSENSE
    Mazda Motor Corporation zaprezentuje technologie "i-ACTIVSENSE" w zupełnie nowej wersji modelu Mazda6, która będzie główną atrakcją tegorocznego Salonu Motoryzacyjnego w Paryżu. "i-ACTIVSENSE" to seria zaawansowanych ...

24 Lut 2009, 21:14

Najkorzystniej wyjdzie mi w Alianz, ale jest problem. Mój tata obecnie ma w Alianz już samochód i jeżeliby teraz dopisałbym go również jako współwłaściciela no bo byłoby jednak sporo taniej, to co się dzieje w momencie stłuczki? Da się jakoś uniezależnić te 2 samochody, czy też muszę jednak wybrać inne towarzystwo ubezpieczeniowe?
Iwan
Iwan
Początkujący

24 Lut 2009, 21:24

wiesz co nie mam pojęcia czy to sie da jakoś uniezależnić. Najbezpieczniej chyba będzie jak weźmiecie w innym towarzystwie.Weź najlepiej podzwoń w kilka miejsc typu link, axa, kolonko i zobacz gdzie bedziesz miał najtaniej.nie wiem jak jest w axie i liberty ale w przypadku linka jak sie ubezpieczasz przez www to sa jeszcze jakies dodatkowe znizki wiec moze nie wyjdzie cie to jakos drogo
crazyman
Nowicjusz

24 Lut 2009, 22:06

Wole, troszkę dopłacić i być ubezpieczony w wiarygodnej firmie. Dość korzystną ofertę ma też mBank, lecz nie tak jak Alianz. Tak więc przyjmijmy, że wezmę OC+AC w mBanku i jako współwłaściciela dodam mojego tatę. Teraz pytanie, jak wówczas będą liczone zniżki? będą niezależne, czy będą sie sumować :roll: ?
Iwan
Iwan
Początkujący

25 Lut 2009, 12:15

ale jesli bierzesz OC tylko to szukaj najtanszego, przeciez i tak nie ty z tego korzystasz. co do znizek, to beda obliczone za ojca ale ty tez bedziesz zbieral. crazyman ma racje. jak napisalem wyzej, podzwon po tych direktach, oni moga Ci dac naprawde nizsze ceny.
on_24
Początkujący

25 Lut 2009, 23:19

Ok, ale wiadomo, że jak wezmę w firmie "krzak" i poszkodowany będzie mieć problemy z tą firmą to jest bardzo prawdopodobne, że po prostu poda mnie do sądu, dlatego tak jak wspomniałem wolę dopłacić, bo różnica pewnie nie jest wielka. Mam jeszcze takie pytanie, czy AC obejmuje np. kradzież kołpaków, czy to się nie kwalifikuje?
Iwan
Iwan
Początkujący

25 Lut 2009, 23:54

Iwan napisał(a):Ok, ale wiadomo, że jak wezmę w firmie "krzak" i poszkodowany będzie mieć problemy z tą firmą to jest bardzo prawdopodobne, że po prostu poda mnie do sądu, dlatego tak jak wspomniałem wolę dopłacić, bo różnica pewnie nie jest wielka.

Weź nie żartuj. Z jakiej racji ma Cię pozwać? Bo mu wjechałeś w samochód? OK, Ty się do tego przyznajesz, dostajesz mandat i czego jeszcze chcesz? Masz ważne OC i reszta Cię nie obchodzi. Nie Twoja sprawa, że koleś ciąga się z ubezpieczycielem-oszustem.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Lut 2009, 00:13

Czytałem na jakimś forum już jakiś czas temu i ktoś się wypowiadał właśnie, że ludzie jak nie mogą wyegzekwować pieniędzy od firmy ubezpieczeniowej to pozywają właściciela polisy a potem niech on załatwia z ubezpieczycielem. Wiecie może jak jest z tymi kołpakami?
Iwan
Iwan
Początkujący

26 Lut 2009, 12:20

kolpaki nie obejmuja AC, a poza tym to raczej nie oplacalne, bo za wyplate z AC zaleznie od towarzystwa tracisz znizki, iedys sie tym interesowalem i to tez jest zalezne od towarzystwa. co mnie zdziwilo to fakt ze np w takim linku tracisz 10% a w jakims innym 20%, wiec to chyba nie oplacalne,

co do tych wpisach na forach to tez przed zdecydowaniem sie na Link4 zaczalem to czytac. dochodze do wniosku ze nie warto - ludzie sie skarza na towarzystwa nie zauwazajac przy tym swoich bledow, np typ pisze ze mu juz miesiac nie wyplacaja odszkodowania, jakis typ zaczal sie pytac ale jak to co pisza w uzasadnieniu a on ze im nie dal wszystkich dokumentow..no i jak tu byc spokojnym, doslal i wyplacili w ciagu tygodnia......)

a co do tego odszkodowania, to tez nie mieli racji, jesli nawet jakies TU nie wyplaca, to sie zglaszac trzeba albo do rzecznika ubezpieczonych albo do UFG, oni tam wszystko ureguluja, jesli masz OC to niczym sie nie martw.
on_24
Początkujący