REKLAMA
Witam,
Mam pytanie dotyczące opłaty akcyzy przez internet, bo nie jestem pewien czy wszystko jest w porządku. A informacje na stronie puesc są niejasne, może znajdzie się ktoś, kto opłacał tak akcyzę.
Sprowadziłem samochód z Niemiec, a z racji braku czasu nie jestem w stanie odwiedzić izby celnej osobiście tak żeby wyrobić się w terminie na zgłoszenie obowiązku podatkowego, więc pomyślałem, że skoro można to opłacę akcyzę przez internet.
Założyłem konto na puesc, wypełniłem AKC-U, wygenerowałem formularz, przeszedłem do moich dokumentów, do wysłania, podpisałem za pomocą deklaracji pit i wysłałem.
Dokument trafił do wysłanych i po chwili do odebranych, więc mam tylko urzędowe poświadczenie odbioru.
I teraz moje pytanie, czy to wszystko? Minęło parę dni, w moich dokumentach, tabelki znak sprawy, znak dokumentu, podmiot odbiorca etc. są puste, nikt z urzędu nie dzwonił, nie dostałem żadnej wiadomości.
Mam dalej czekać, dzwonić po urzędach czy po prostu zrobić już przelew za akcyzę? Jeżeli mam zrobić przelew to według puesc ma być to przelew podatkowy natomiast na forach ludzie piszą, żeby zrobić normalny z VIN pojazdu w tytule. Wszędzie sprzeczne informacje albo w ogóle ich brak.
Do przelewu podatkowego potrzebny mi identyfikator zobowiązania i tylko tyle mogę w nim wpisać poza wyborem, ze to opłata za AKC-U. Pytanie skąd mam wziąć identyfikator zobowiązania, w poświadczeniu odbioru jest tylko identyfikator dokumentu ale to chyba nie to.