Opłata recyklingowa - 2015

04 Lut 2015, 22:28

Witajcie,

Zakupiłem w Niemczech nowy samochód. Opłaciłem już akcyzę. Ku memu miłemu zaskoczeniu, od 1 stycznia nie muszę już składać deklaracji VAT-24 do urzędu skarbowego.

Aczkolwiek z tego, co zauważyłem, od 1 lipca ma również być wycofana opłata recyklingowa. Bomba, ale ... Czemu dopiero od 1 lipca?

Szczerze mówiąc - mam drugi samochód i póki go nie sprzedam, nie planowałem rejestrować nowego (bo po co płacić za 2) - aczkolwiek raczej nie planowałem czekać z tym pół roku, choć dla zaoszczędzenia 500zł może byłoby warto.

W związku z tym mam kilka pytań:
1. Na ile pewne jest na chwilę obecną, że opłata ta zostanie wycofana?
2. Czy jeśli sprowadziłem samochód przed 1 lipca, a rejestrowałbym go po 1 lipca, to opłata recyklingowa nie będzie mnie obowiązywać?
3. Czy istnieje choć cień szansy, by zarejestrować auto wcześniej i nie zapłacić?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam wszystkich!
obibok1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Hyundai Sonata EF 2003

05 Lut 2015, 18:23

obibok1 napisał(a): Ku memu miłemu zaskoczeniu, od 1 stycznia nie muszę już składać deklaracji VAT-24 do urzędu skarbowego.
Nic nowego....
obibok1 napisał(a):od 1 lipca ma również być wycofana opłata recyklingowa
Jak na razie to to "pismacy"ją wprowadzają.Będzie czarne na białym/dzu.,rozporządzenie/to wtedy bedzie wszystko wiadomo.
obibok1 napisał(a):1. Na ile pewne jest na chwilę obecną, że opłata ta zostanie wycofana?
To moze pytanie raczej do Kaszpirowskiego itp... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen up! - samochód do miasta
    Około 12 proc. rynku należy w tym roku do Volkswagena up!. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 682 egzemplarze. To najmniejszy samochód osobowy niemieckiego koncernu. Powstaje od 2011 roku w Bratysławie, wraz ...
    Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...