Powrót z Niemiec na niebieskich tablicach

04 Lut 2015, 22:40

Cześć,

Kilka tygodni temu, jak wielu innych zapewne, sprowadziłem samochód zza naszej zachodniej granicy.

Kupiłem samochód od osoby prywatnej. Samochód w momencie kupna był zarejestrowany w Niemczech i nie został wyrejestrowany (posiadał niemieckie tablice rejestracyjne ). Wraz z samochodem otrzymałem umowę kupna-sprzedaży, dowód rejestracyjny (Fahrzeugschein) i kartę pojazdu (Fahrzeugbrief). Samochód miał ważny przegląd (HU/AU).

Z informacji które otrzymałem od sprzedającego, samochód miał także ważne ubezpieczenie - co zaświadczył mi odpowiednimi dokumentami. Nie przekazał mi jednak tych dokumentów mówiąc, że nie są one potrzebne do poruszania się po drogach (inaczej niż u nas, gdzie wymaga się "świstka" zaświadczającego zawarcie polisy).

Samochodem wróciłem na kołach, po czym w ciągu tygodnia wróciłem do Niemiec i go wyrejestrowałem.

Czy miałem prawo wrócić samochodem na kołach? Czy ubezpieczenie poprzedniego właściciela obowiązywało w czasie mojego przejazdu, po sprzedaży samochodu, szczególnie w Polsce?

Zastanawiałem się nad tym i szukałem tych informacji sądząc, że nie jestem pierwszym, który ma tego typu dylemat - niestety wszystko, co znalazłem, to kwestie kupna samochodów z niemieckimi tablicami w komisach. Chciałbym jednak wiedzieć, czy miałem prawo poruszać się tym samochodem, czy "tym razem mi się udało". Wiem bowiem, że w niektórych krajach ubezpieczenie nie przechodzi na nowego właściciela samochodu (np. w UK). Pytanie, jak jest w Niemczech - i jeśli przechodzi, to na jak długo i czy obowiązuje za granicą?

Pozdrawiam,
Krzysiek
obibok1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Hyundai Sonata EF 2003

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...