Opłata Recyklingowa

11 Mar 2010, 09:48

Witam serdecznie, niech ktoś mi powie jak to teraz jest, słyszałem że Trybunał Europejski orzekł, że Polska ma nie pobierać opłat recyklingowych za auta. OK nie chodzi mi teraz o staranie się o zwrot tych wszystkich opłat ( z 3 tysiące by było do zwrotu) ale o to czy wykłucać się z wydziałem komunikacji, że nie można pobierać opłat. Wczoraj byłem się dowiedzieć co i jak a oni do mnie że pobierają opłaty, więc moje zdziwienie duże i mówię że Trybunał tak i siak bla bla bla... a oni, jeżeli Pan nie chce to proszę iść do sądu a my pobieramy dalej. Co w tym przypadku robić ? :evil: Czy my jako kraj na prawde jesteśmy tak zachłanni ? i nie zdajemy sobie ryzyka z tego wszystkiego co na nas ciąży ? Nie chce być świadkiem jak się nam do dupy dopierniczy UE i tylko patrzeć aż stołki zaczną latać u nas w rządzie :/
Pozdrawiam
Dzimi
Dzimi
Początkujący

Miejscowość: Krosno Odrzańskie

23 Mar 2010, 13:43

Witam
Ponawiam pytanie trzeba opłacić ten recykling czy nie ??
bass308
Nowicjusz

Miejscowość: Osw

23 Mar 2010, 20:37

Oczywiście że trzeba. To co się zmieniło w tej sprawie to to że oświadczenia o zapłaceniu recyklingu mogą dać tylko Ci którzy wydają Karte Pojazdu. Pozostali płaca 500 zł na Narodowy Fundusz Ochrony Srodowiska. A w komunikacji się o takie sprawy "nie wykłócaj" bo w urzędzie kierują sie ustawą prawo o ruchu drogowym i tam jest jak byk ze musi byc oplata.

Więcej na:
Opłata recyklingowa - kto płaci?
Opłata recyklingowa
kropka1
Początkujący

24 Mar 2010, 00:32

A kto ma opłacić ten recykling ten co sprowadził samochód czy ten co kupił??. No i jeszcze jedno pytanie oplata recyklingowa była na jakiś czas wycofana ja kopiłem auto 11.03.2010a ustawa weszła w życie 12.03.2010 mam 30 dni na przerejestrowanie i co wtedy z ta oplata??
bass308
Nowicjusz

Miejscowość: Osw

24 Mar 2010, 00:47

bass308 napisał(a):A kto ma opłacić ten recykling ten co sprowadził samochód czy ten co kupił??.

Ten co rejestruje w WK.... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Mar 2010, 09:42

Opłata recyklingowa obowiazuje od 2006 roku i nawet na jeden dzień nie była wycofana. Przepis mówi że opłate wnosi ten który sprowadziła pojazd (np komis) ale niestety w rzeczywistości to faktycznie płaci dopiero ten co rejestruje
kropka1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik V35A-FTS
    Silnik V35A-FTS można nazwać nowością w ofercie Lexusa. Japończycy pokazali ten motor w 2017 roku i jak na razie trafił pod maskę tylko jednego modelu – aktualnego Lexusa LS 500. Jednostka ma 6 cylindrów w układzie ...
    Drift kontrolowany z najwyższą prędkością
    Nissan ustanowił rekord świata Guinnessa w kategorii driftu z najwyższą prędkością. Specjalnie przygotowany NISSAN GT R NISMO z roku modelowego 2016 wszedł w poślizg kontrolowany przy prędkości 304,96 km/h. Masato Kawabata, ...

30 Maj 2010, 18:44

Witam, w lipcu sprowadzam samochod, wiec chce wiedziec czy oplata recyklingowa zostala juz zniesiona calkowicie? Od 1 czerwca (tak slyszalem) mialo to obowiazywac, a jak jest na prawde?
kylo100
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

30 Maj 2010, 19:32

kylo100 napisał(a): czy oplata recyklingowa zostala juz zniesiona calkowicie?

Jak na razie to obowiązuje i nie widac końca zeby miala zostac zniesiona.. :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Maj 2010, 20:19

Migi60 napisał(a):
kylo100 napisał(a): czy oplata recyklingowa zostala juz zniesiona calkowicie?

Jak na razie to obowiązuje i nie widac końca zeby miala zostac zniesiona.. :!: :!:

Przeciez ludzie sprawy zakladaja o zwrot pieniedzy. Bo oplata recyklingowa jest niezgodna z prawem. Wiec jak moze obowiazywac? Polska to chory kraj!!
kylo100
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

30 Maj 2010, 21:50

kylo100 napisał(a):Wiec jak moze obowiazywac? Polska to chory kraj!!

Dla mnie to mówisz.Ja juz zyje w tym kraju prawie 6..dziesiąt lat to mogę cos tez
na ten temat powiedziec... :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

02 Cze 2010, 09:38

opłata jest zgoda z prawem polskim oczywiście - jest na ustawa, rozporządzenia...
Zawsze ktoś się może sądzić ale dopóki nie zmienią przepisów to trzeba płacić bo jest tak napisane i nie ma innej opcji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

27 Paź 2010, 20:06

Migi60 napisał(a):
bass308 napisał(a):A kto ma opłacić ten recykling ten co sprowadził samochód czy ten co kupił??.

Ten co rejestruje w WK.... :sad:

Niestety dzis bolesnie sie przekonalem, ze ten co sprowadzil auto.
Przynajmniej tak powinno byc na dowodzie wplaty. :sad:
Musze teraz wplacic jeszcze raz 500zlociszy a potem pisac o wycofanie poprzednich :)
Wie ktos jak szybko oddaja?
kuchta
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

02 Lis 2010, 22:45

NFOŚiGW oddaje w czasie minimum miesiąc

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.