Opłata Skarbowa i Rejestracja Auta po darowiźnie

17 Cze 2013, 18:51

Witam
Przejdę od razu do rzeczy
Poszukiwałem auta taniego a dobrego i w tym czasie wujek wiedząc że szukam auta miał okazje kupić Forda Mondeo i po skonsultowaniu się zemną i przedstawiając mi stan samochodu przez telefon zdecydowaliśmy na kupno i wujek kupił go na siebie .. Na drugi dzień sporządziliśmy umowę darowizny w wysokości 51% z moją przewagą ...
I Tu się zaczyna
Urząd skarbowy .. Czy wujek musi też uiścić podatek ?
Ponieważ troszkę żeśmy się zakręcili i jak rozliczałem podatek wpisałem siebie jako właściciela wujka współwłaściciela a sprzedającego samochód wujowi jako sprzedającemu nam ;> ... Czyli wygląda to tak choćby na umowie k/s było dwóch kupujących ... I teraz nie wiem czy to dobrze zostało zrobione czy po prostu namieszałem ?
I jak z dalszą rejestracją ? Ponieważ w Urzędzie Miasta też już zrobiłem opłaty tak jak wyżej
asspire
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 12 2006
Auto: Ford
Rok produkcji: 1999

23 Cze 2013, 14:58

2% podatku w US płacisz Ty. Jest to liczone od całkowitej wartości pojazdu. Opłatę w US powinien uiścić wujek, bo to on jest właścicielem, dopiero później jest darowizna (darowizna do 10 tys. od najbliższej rodziny nie jest opodatkowana - więc zależy ile jest warte to 51% Forda).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lip 2013, 18:50

Nie będzie problemu przy darowiźnie jeśli on nie rejestrował tego auta ? tylko od razu przepisał je częściowo na mnie ? i ja dokonam rejestracji ? .. W przyszłym, tygodniu bd w domu i mam zamiar wszystko pozałatwiać wiec wole sie upewnić żeby na daremno nie latać po wszystkich urzędach..
asspire
Nowicjusz

02 Lip 2013, 19:41

Darowizna jest na własność, a rejestracja swoją drogą.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lip 2013, 15:47

OK czyli rozumiem że nie musiał rejestrować ... Teraz jeszcze pytanie zapewne muszę mieć umowę od wujka z zakupu jeśli nie jest na niego zarejestrowany ... Wystarczy kopia czy oryginał trzeba mieć ?
asspire
Nowicjusz