Sprowadzenie samochodu z Niemiec - formalności

26 Cze 2013, 06:16

Witam,

chcę kupić samochód, który został właśnie sprowadzony z Niemiec, sprzedawca powiedział, że może mi pomóc załatwić wszystkie formalności z akcyzą i Urzędem Skarbowym, a ja się tylko zastanawiam, czy może.

Samochód kupuję w innym mieście niż mieszkam i będzie on zarejestrowany, stąd moje pytanie, czy jeżeli sprzedawca zapłaci akcyzę i uzyska zaświadczenie z Urzędu Skarbowego w swoim mieści i da mi te dokumenty, to czy nie będę miał problemów przy rejestracji tego samochodu w moim mieście.

Miasta te są obok siebie i o ile się dobrze orientuję, to ich Urzędy Celne podlegają pod jedną Izbę Celną, więc z akcyzą może nie być problemu, ale jak to się ma w przypadku Urzędu Skarbowego?
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

03 Lip 2013, 17:00

Jeżeli sprzedający prowadzi działalność - to może, a w zasadzie musi opłacić akcyzę, wystawia Tobie fakturę marżę + daje dokumenty Firmy - na tej podstawie rejestruje się auto. Jeżeli nie prowadzi działalności, to wydz komunikacji będzie jeszcze wymagał kwitu ze skarbówki... No i oczywiście recykling :naughty:
Pozdrawiam i życzę małego spalania.
furio
Początkujący

Prawo jazdy: 11 10 1987
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 1,6
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator średniej prędkości
    Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało, jest równa prędkości średniej. ...