Opona - brak powietrza

30 Paź 2013, 23:13

Zacznę od tego, ze nie mam pojęcia o samochodach i proszę się ze mnie nie śmiać jeżeli zadaje głupie pytanie.

Właśnie wyszłam na parking - no i w przednim kole nie mam powietrza - moje pytanie jest takie:
Czy nie uszkodzi się np opona/felga jeżeli zostawię tak samochód przez najbliższe 2 dni? Dopiero w weeked będę mogła kogoś poprosić o pomoc. Zastanawiałam się czy nie sprobować teraz dopompować... ale trochę mi się nie chce bo już późno i i tak zaraz spuści powietrze.
Alazani
Obserwowany

Auto: opel astra g

31 Paź 2013, 21:37

przez 2 dni nic jej się nie stanie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Lis 2013, 15:17

Witaj!

Nikt się nie śmieje i to jest bardzo dobre pytanie! Najlepiej polecieć do jakiegoś sąsiada i nawet trochę dompompować te opony, gdyż jeżeli są oparte na feldze a auto jest ciężkie to może to odkształcić na stałe oponę plus można uszkodzić karkas czyli tzw. budowę opony - konstrukcje z różnych warstw. Lepiej nawet trochę dopompomować - tylko żeby nie przesadzić!
Pozdro i zawsze pytaj bo ludzie na forach nikogo nie wyśmiewają oprócz cwaniaków więc spoko :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

29 Lis 2013, 20:42

Czym prędzej podpompuj oponę bo jeżeli będziesz przez dłuższy okres czasu jeździć właśnie ze zbyt małą ilością powietrza,to może pęknąć,powodujesz po prostu zagrożenie na drodze.
OponyImpolex
Początkujący

Auto: Audi A3
Silnik: 1.9 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator - prawo jazdy kat. "B" + przyczepa
    Jak ciężką mogę ciagnąć przyczepę mając prawo jazdy kategorii"B"? Czy mogę jechać z przyczepą kempingową? Czy przyczepa musi posiadać hamulec najazdowy? Jak policzyć czy jazda z przyczepą jest zgodna z prawem?